Dagens PS

Veckans drömbåt: Nya Hallberg-Rassy 400

Här testas den nya Hallberg-Rassy 400 som kommer officiellt lanseras på Öppet Varv 27-30 Augusti
Här testas den nya Hallberg-Rassy 400 som kommer officiellt lanseras på Öppet Varv 27-30 Augusti. (Foto: Hallberg-Rassy)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 07 aug. 2021Publicerad: 07 aug. 2021

Men vi får bara en smygtitt för det är först på Öppet Varv den 27-30 augusti som Magnus Rassy, vd på Hallberg-Rassy, officiellt lanserar varvets nya HR 400.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så länge får vi hålla till godo med de bilder man valt att göra officiella.

Hallberg-Rassy 400 är knappast en sensation då man redan för något år sedan släppte sin HR 40C som fått ett mycket gott mottagande i tester bland Europas ledande båtjournalister.

Hallberg-Rassy 400

HR 400 är den andra modellen i nuvarande flotta med aktersittbrunn, dubbla roder och fällbar akterplattform till sittbrunnen. (Foto: Hallberg-Rassy)

Till skillnad mot den så är  HR 400 en modell med aktersittbrunn och dubbla roder och med ett brett modernt skrov precis som man har på den mindre HR 340 modellen. När den lanserades var många initialt skeptiska. En Hallberg-Rassy med dubbla roder och ordentligt brett akterparti?

Akterplattform HR 400

En ordentlig sittbrunn med dubbla roder. Nya HR 400 frångår det klassiska Hallberg-Rassy konceptet med sittbrunn midskepps. (Foto: Hallberg-Rassy)

Kontinuerlig förnyelse

Men belackarna fick så sig slagna. Magnus Rassy har, i det över 30-åriga samarbetet, med legendaren Germán Frers klarat av att förnya snart hela Hallberg-Rassys flotta.

Knappsegling på Hallberg-Rassy 400

Dubbla konsoler och rattar. På babords konsol hittar vi knapparna för att skota och reva osv. (Foto: Hallberg-Rassy)

ANNONS

Numera är det självklart bekvämt som tidigare med skillnaden att man adderat riktigt bra prestanda trots rullsegel och alla bekvämligheter som exempelvis  ”knappsegling”.

Gubbkänslan borta och med rätt kombination av segel och skeppare så har Hallberg-Rassy placerat sig i topp på flera kappseglingar under senaste åren.

Första steget togs 2016

Det första steget togs 2016 med HR 44. Det blev Hallberg-Rassys första cruiser med dubbla roder och betydligt bredare och modernare skrov. Succén lät inte vänta på sig och det är nu en av deras bästsäljare.

Nästa steg blev 2017 då man lanserade den mycket fina HR 340 och året efter den magnifika HR 57.

Ser riktigt lockande ut

På bilderna ser HR400 riktigt lockande ut. Förutom aktersittbrunn, som många vill ha idag, så ser vi att den gedigna hantverkstraditionen lyser igenom i detaljerna.

Hallberg-Rassy 400 salong

Volymen är prioriterad. Tillsammans med ljus gedigen ek och ljusa textilier gör att hon upplevs betydligt större än 40 fot. (Foto: Hallberg-Rassy)

ANNONS

Inredningen upplevs betydligt modernare och trots detta byggt i omisskännlig kvalitet som är så signifikant för familjen Rassys båtar.

Ägarhytt ombord

Ägarhytten är nu placerad föröver med dubbelsängen placerad i center av kabinen. Här möts vi inte plast någonstans förutom i taket. (Foto: Hallberg-Rassy)

I eventuellt kommande testseglingar får vi avgöra om nya HR 400 har ännu bättre skrov än 40C. Av bilderna att döma så har skrovet en bra potential.

Babords akterkabin

I babords akterkabin är det gott om plats. I versionen med dubbla akterkabiner så blir det en likadan på styrbord sida. (Foto: Hallberg-Rassy)

Kunden kan välja mellan en eller två akterkabiner, ett eller två toalettutrymmen, klassisk inredning i mahogny eller ljus europeisk ek. Som brukligt hos Hallberg-Rassy så skräddarsys många tillval efter beställarens önskemål.

Besök Öppet Varv i augusti.

Pssa på och besök Skandinaviens största segelbåtsmässa. Öppet Varv på Orust 27-30 augusti 2021. Väl värt ett besök. (Foto: Hallberg-Rassy)

Öppet Varv 27-30 augusti

För dig som uppskattar segling så är det värt att ta vägen förbi Orust och besöka den flytande segelbåtsmässan mässan Öppet Varv som hålls för det 28.e året i rad.

ANNONS

Relaterade artiklar:

Veckans drömbåt – nya heta Oceanis 40.1 Dagens PS

Tournesol – caramba, vilken historia! Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS