USA tänker skrota nio relativt nya krigsfartyg nästa år – de är för dåliga och inte klarar av sin centrala uppgift som är att jaga ubåtar, rapporterar CNN.

ANNONS

USA:s chef för sjöinsatser, amiral Michael Gilday, försvarade inför kongressen beslutet att skrota nio relativt nybyggda krigsfartyg, varav tre sattes i krigstjänst så sent som 2019.

Skeppen som är av LCS-typen (littoral combat ship) är byggda för att jaga ubåtar klarar nämligen inte av den centrala uppgiften – att jaga ubåtar.

”Jag vägrar att lägga en extra dollar mot ett system som inte skulle kunna spåra en avancerad ubåt i dagens miljö”, sa Michael Gilday inför kongressen.

Han säger att den primära anledningen till beslutet är att anti-ubåtskrigföringssystemen på fartygen ”fungerade inte tekniskt.”

Beslutet innebär ett pinsamt erkännande att några av marinens nyaste fartyg inte är lämpliga för modern krigföring, skriver CNN.

Att skrota skeppen skulle ge en besparing för USA:s flotta på 391 miljoner dollar. Men det är småpengar jämfört med de 3,2 miljarder dollar, motsvarande 32 miljarder kronor, som de kostat att bygga.

”Vi kan inte använda dem, för det första eftersom de inte är redo att göra någonting. Nummer två, när de är det, går de fortfarande sönder”, säger Adam Smith, demokratisk politiker från Washington State, som är ordförande i House Armed Services Committee i USA:s kongress.

ANNONS
ANNONS

”De är otroligt dyra, och de har inte den kapacitet som vi förväntade oss. Så oavsett hur gamla de är, är det mycket pengar att spendera för att komma ganska nära ingenting.”

Läs även: Amerikansk robotjagare på besök i Stockholm [Dagens PS]