Test: Targa 44 Aft Door.
Det här tio ton tunga havsloket bär med sig en hel del lyx och komfort. När det kommer till sjöegenskaper och prestanda är denna finska drottning svårslagen.

annons
annons

Att Skandinaviens flitigaste båtbyggarnation stavas Finland är ingen nyhet. Inte heller att de bygger med höga kvalitetskrav och en innovativ leklusta. I bra som dåliga tider levererar man ständigt nyheter.

Vissa år visar de största producenterna bara upp mindre modifieringar som ny färgsättning eller omskrivna modellbeteckningar. Många av dem har under de senaste åren inte bara släppt nya båtar som blivit en fot mer eller mindre. Nej, det har varit yvigare girar än så.

Aluminiumbåtstillvekarna har blandat upp med glasfiber och vice versa. Andra har slopat sina inarbetade namn för att förhoppningsvis väcka nytt intresse på den internationella marknaden.

Targa 44 Aft Door. Kvalitet och lyx
Vad som skiljer 44:an mot Targaflottans mindre modeller är den genomtänkta jakten på just känslan av lyx. Hon rider över havet med en svårslagen pondus.

Botnia Marin som tillverkar Targa är inget undantag. För det otränade ögat ser inte deras produktutveckling vara prioritet nummer ett. Inget kunde vara mer fel. Att de hållit kvar vid sin karaktäristiska design har med tiden visat sig vara ett bra drag. Idag ser de flesta havsjeepar mer eller mindre ut som Targa.

Targas flaggskeppet ett mindre fartyg med enorm pondus

Ett varumärke som blivit så starkt att det oftast tas för att vara namnet på företaget och inte en modellbeteckning. Botnia Marin har precis som sina konkurrenter ständigt utvecklat sina båtar. Eller snarare yachter när vi talar om de större modellerna.

Flaggskeppet heter idag Targa 44 Aft Door. Ett mindre fartyg som visar att man definitivt inte med en dåres envishet håller fast i något gammalt koncept. Kunden efterfrågar och man utvecklar.

Båten, fartyget eller yachten, kalla den vad du vill, är idag inget annat än ett lyxåk. Byggkvaliteten är precis som tidigare av absolut högsta klass, sjöegenskaperna är svårslagna och prestandan är bibehållen.

ANNONS
ANNONS

Vad som däremot skiljer 44:an mot Targaflottans mindre modeller är den genomtänkta jakten på just känslan av lyx.

Targa 44 Aft Door, kabinen
Midskepps och förut ser Targa 44 ut som sina systrar. Salongen är något smal för att vara i en 44-fotare. De breda gångborden stjäl av båtens bredd.

Kvalitet in i minsta detalj

Inredningen håller in i minsta detalj mycket hög kvalitet vad det gäller materialval och finish. Det är mattlackad teak komponerad av sobra färger på textiler. Snickeriernas lådor, skåp och luckor har exakt inpassning.

Inte minst märks det hur välbyggt det är när vi i 35 knop går igenom meterhöga svall. Inte knak. Inget som skallrar.

Midskepps och förut ser Targa 44 ut som sina systrar. Under de sedan några modellår upphöjda gångborden har man ägarhytten. Den är möblerad med en dubbelbinge omgärdad av förvaring i små skåp. Om babord toalett och akter om den en extra stickkoj inunder salongen.

Takhöjden i den förliga hytten tillåter inte hopprep men är fullt godkänd. Uppe i salongen är det möjligen innerutrymmena som skiljer Targa 44:ans layout från den gängse lyxbåten kring dessa fötter.

Targa 44, förarplats
Vid förarplatsen sitter man kungligt ombord på denna havets drottning. Fjädrande stol, ställbar ratt och bra sikt.

Breda gångbord på vardera sidan inskränker naturligtvis på bredden. Likväl finns här allt man kan önska sig. Den bekväma förarplatsen med sin fjädrande stol, ställbara ratten där hela instrumentbrädan kan fällas eller höjas och plats för all marinelektronik man kan tillgå.

Breda skarndäck skapar trygghet
Trygg passage för passagerare. Targa tullar inte på sina breda och djupa gångbord. Med handen på det höga räckverket känner man sig aldrig osäker. Oavsett fart och sjögång.

Utgång mot gångbord finns på båda sidor. Tvärs förarplatsen har passagerare/navigatör två stolar sida vid sida.

ANNONS
ANNONS

Bakom dem ett lägre skott med inbyggd platt-TV som med en knapptryckning höjer sig mot de sittande i den stora U-soffan klädd i ljus alcantara. Bakom förarstolen har man pentryt. Varken bättre eller sämre utrustat. Där finns vad man behöver för att reda sig en middag.

Salong med matplats för 8 personer
I salongens stora U-soffa ryms 7-8 personer vid dinering. Den höga placeringen ger fri sikt runt om.

Akterut i salongen ser man den största skillnaden mot tidigare modeller utan glasdörren i akterkant. Tidigare gick man rakt ner i akterhytten. Nu svänger en trappa ner bakom soffan. Layouten ser här något annorlunda ut mot tidigare. Det har dock inte inskränkt på utrymme eller antal bäddar. Här finns tre väl tilltagna kojer, toalett och stora garderober.

Ägarhytt
Den förliga kabinen får väl anses vara ägarhytt. Stor dubbelbinge, toalett med separat duschutrymme och mycket förvaring. Det enda ljusinsläppet kommer från en skylight i taket.

På akterdäcket den stora skillnaden

Ute på akterdäck märker man nästa stora skillnad. På Targa 44 utan akterdörren har man tre stora etager över hela salongens bredd som leder upp till flybridge. Nu upptas ¾ av glaspartiet. Kvar är en trappa som tar dig upp till den stora bryggan på salongstaket.

Targa 44 Aft Door
Det stora akterdäcket gör sig bäst omöblerat. Vill man så ryms här minst sex stolar och bord. Massiv teak på durk och handledare ger lyxkänsla.
Targa 44, den aktre dörren
Glaspartiet med den stora skjutdörren ger lätt access till akterdäcket. Något som efterfrågats av kunderna och nu blivit verklighet.Praktisk trappa upp till den rymliga flybridgen.

Targa är i grunden byggda för att kunna köras i tuff sjö. Det har man tagit hänsyn till när man möblerat uppe på flybridge. Förare och navigatör sitter i skålade stolar bakom en hög jagarskärm. Vatten som lyckas leta sig in bakom den kallas regn. Några kastsjöar lär inte nå upp. Bakom stolarna en L-soffa för soliga dagar eller en fikastund på högsta platsen gästhamnen.

Stor flybridge
Uppe på flybridge sitter man stadigt i skålade stolar. Den höga jagarskärmen stoppar effektivt fartvind och ryksjö.

Fantastisk acceleration för storleken

För framdrivningen av denna mycket potentiella skapelse står två stycken dieslar från Volvo Penta. Välj från 2 x VP D6/330 på drev till 2 x VP IPS 600 på totalt 870 hästkrafter. Med det största motoralternativet når den tio ton tunga Targa 44:an hela 39 knop.

Detta med en acceleration som normalt inte finns att uppleva i den här storleksklassen.

Inte ens fruktskålen rör sig i enmetersvågor

En kort beskrivning av att åka eller köra en Targa 44 låter ungefär så här: Tänk dig ett modernt snabbtågslok i pudersnö. Visst, man ser att snön yr utanför fönstret, men inget stoppar upp. Faktum är att jag behöver ens skulle plocka ner fruktskålen från bordet innan vågorna passerade en höjd av en meter.

ANNONS
ANNONS
Targa 44 Aft Door
Inget stoppar det tio ton tunga skrovet. Vattnet känns som pudersnö när den skarpa stäven skär genom vågorna.

Kvalitet kostar

Och så det där med priset. Smakar det så kostar det. Vill man åka en av norra Europas bästa båtar vad det gäller byggkvalitet och sjöegenskaper uppåt 40 knop är det ingen större idé att vända på slantarna. Prislappen börjar på knappa sju miljoner, men då får du med den elektriskt manövrerade teven i salongen.

Fakta Targa 44 Aft Door
Längd 14,36 meter
Bredd 3,95 meter
Djupg. 1,10 meter
Vikt 10 ton
Bränsle 1 500 liter
Motor 2 x VP D6/330 – 2 xVP IPS 600/435 hk
Pris från ca 7 000 000 kronor

 

Relaterade artiklar:

PS: Grandezza 40, en sober familjekryssare

Läs flera tester på PS Båt & Sjöliv