Dagens PS

Om du vill fynda - köp en vattenskidbåt

Vattenskidbåtar
Vattenskidåkning är nog bland det roligaste du kan ägna dig åt på sjön. Men dragbåten går ju även att använda som en helt vanligt båt. (Foto: WikiCommons)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 04 juli 2023Publicerad: 06 juli 2023

Båtmarkadens absoluta fyndhörna är bland de riktiga vattenskidbåtarna. Här får du otroligt mycket båt för en mycket rimlig penning. Vi har plockat ut fem guldkorn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Riktiga vattenskidbåtar är en värld för sig. De är på alla sätt båtar – fungerar som båtar, ser ut som båtar, men de köptes ofta inte riktigt som båtar när de var nya.

Det är ytterst få vattenskidbåtar som köpts som nya av privatpersoner. De flesta har startat sitt liv som dragbåt i en vattenskidklubb.

Livet som båt i en vattenskidklubb är lite speciellt. Där ses nämligen inte båten som just båt, utan som ett dragredskap till den sport som klubben utövar.

Båten som arbetsredskap

Båten har alltså inte alls den nytta och innebörd som den har hos privatägaren, utan ska bara se till att utföra ett jobb: Att skapa så bra förutsättningar som möjligt för den som åker efter.

Vattenskidor

Det är ju detta du vill använd din vattenskidbåt till. Soft skön åkning i den nedåtgående solens ljus. Kan en sommardag avslutas bättre? (Foto: Anders Værnéus)

Men för oss som bara vill softa omkring på vattnet och ibland dra någon efter båten på skoj, är en begagnad vattenskidbåt ett riktigt kap. Andrahansvärdet på dem är uselt och du får alltså väldigt mycket båt för klart rimliga pengar.

Vi har valt ut några exemplar från marknaden som ger dig mycket båtglädje för klart rimliga pengar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

1. Mastercraft 190 Prostar

En välskött båt från Mastercraft, en av de stora amerikanska tillverkarna av renodlade vattenskidbåtar. Byggd 1986 och har idag en renoverad MerCruiser 260, som levererar strax över 40 knop på topp.

Vattenskidbåtar

Ett komplett set med allt du behöver för att leka loss på vattnet. (Foto: Blocket)

Båten är välskött och genomgången och står på en amerikansk Float-On-trailer. Blir din för bara 65.000 kr.

Länk till annonsen hittar du här.

2. Ski Nautique 196

Bakom varumärket Ski Nautique står den klassiska båttillverkaren Correct Craft som sedan slutet på 1940-talet försett marknaden med snabba inombordsbåtar dedikerade för vattenskidåkning.

Vattenskidbåtar

Med rejäla högtalare i bågen och bra plats för både röda och skidor, är sommaren räddad. För en mycket rimlig prislapp. (Foto: Blocket)

ANNONS

Båten i annonsen ser mycket välskött ut och har blivit löpande uppdaterad med bland annat nytt kapell 2020. Motorn är en Ford 351:a på 310 hk som skjuter iväg båten i runt 40 knop på topp. Väl uppdaterat högtalarsystem för rätt känsla under åkturen finns också monterat.

Båten blir din för endast 89.000 kr och då ingår dessutom en oregistrerad boggie-trailer.

Länk till annonsen hittar du här.

3. Boesch 510 St Tropez

I Europa så är det Schweiziska familjeföretaget Boesch som genom decennierna försett Europas vattenskidklubbar med snabba och högkvalitativa dragbåtar. Och ska du impa på gänget på stranden ordentligt, så är det just i en Boesch.

Vattenskidbåtar

Klassiskt, vackert och dessutom en riktigt bra vattenskidbåt. Vill du åka med stil är det en Boesch du ska ha. (Foto: Blocket)

Båtarna har dock väl klivit över i den klassiska båtvärlden och har därför börjat att sticka iväg i pris. Den 510:a som nu finns till salu är i ett mycket fint originalskick och är dessutom så gammal att den har sin ursprungliga Gray Marine rak-sexa kvar under huvet, istället för de V8:or som senare kom att bli standard.

Prislappen är satt till 250.000 kr och då ingår trailer.

ANNONS

Länk till annonsen hittar du här.

4. Chris Craft 16 Cavalier

Självklart har världens största motorbåtstillverkare, Chris Craft, också byggt båtar anpassade för vattenskidåkning.

Vattenskidbåtar

Den är inte riktigt i det skick som den kanske borde vara för att imponera på grannarna. Men med lite jobb så… (Foto: Blocket)

Framför allt var det de små 16-fotarna som byggdes i Italien som kom att bli populära hos klubbarna. Men en stor motor i ett litet lätt plywoodskrov, var båtarna lätta att köra och lätt att sköta.

Importören Owe Forslund köpte hem båtarna i 4-pack från fabriken och spred dem sedan över Sverige. Ett 10-tal kanske det blev totalt varav ytterst få finns kvar idag.

Originalmotorn kvar

Båten i annonsen har haft ett tufft liv genom åren och har bland annat blivit plastad. Men original-V8:an, en Chris Craft 283, sitter fortfarande kvar och har du tid och kunskap kan båten bli en billig och kul sommarleksak.

ANNONS

Båten blir din för bara 20.000 kr och då ingår vagnen.

Här hittar du länken till annonsen. 

5. Skiboat

Bara för att krydda denna lilla sammanställning, så måste ju självklart en äkta skiboat vara med. Kanske inte egentligen för att den är så smart att åka vattenskidor efter, men den heter ju det den gör, och visst – vill du testa på något riktigt annorlunda, så skulle nog en tur efter denna erbjuda just det.

Vattenskidbåtar

Galet kul, säger alla som testat. Galet bara, säger jag. Berätta sedan för oss vad du tycker. (Foto: Blocket)

Receptet är enkelt. I ett lätt plastskal stoppar man i så mycket motor det går. I detta fallet en Chevrolet 454 BigBlock fullmatad med bland annat dubbla Holley 600-förgasare,  tunnelram, MSD-tändning, rullvippor och annat godis, garanterar att du kommer åka fort så in i bängen.

För 99.000 kr blir denna leksak din och då får du självklart en trailer med på köpet.

Här hittar du länken till annonsen. 

ANNONS

Läs också:

Köpa klassisk båt? Här är våra bästa tips
Klassiska båtvarvet Boesch historia

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS