Dagens PS

Nu öppnar båtsommaren 2023

Skärgårdsmässan
I helgen öppnar Skärgårdsmässan med Veteranbåtsfestivalen för 33:e året i rad. Ett event du inte får missa. (Foto: Skärgårdsmässan)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 24 maj 2023Publicerad: 24 maj 2023

I helgen öppnar den klassiska båtsommaren 2023 med Skärgårdsmässan på Djurgården i Stockholm. Det som en gång började som ett litet event har med tiden vuxit till en institution och i år fyller mässan 33 år. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Idén med en mässa för skärgården, föddes ur ett behov. Stockholms skärgård för 35 år sedan, var inte alls samma skärgård som det är idag. Intresset för skärgården som företeelse och intresset att bo och verka i den, var då på en helt annan, mycket lägre nivå än idag.

Skärgårdsmässan

Under de senaste 30 åren har Stockholms skärgård utvecklats enormt till en av Sveriges mest eftertraktade platser. (Foto: Anders Værnéus)

Initiativtagaren Anders Åkerman, såg ett behov av att visa upp skärgårdens möjligheter för innerstads-stockholmarna. Och tillsammans med EU-projektet Skärgårdssmak, föddes Skärgårdsmässan.

Fantastisk utveckling

I år är det 33 år senare och Stockholms skärgård har utvecklats enormt. Det arbete som startade då tillsammans med Skärgårdssmak hjälpte till att vitalisera skärgården och visa att det inte bara är 32.000 öar utan också en fantastisk plats att bo och verka på.

Skärgårdsmässan

Det är med Veteranbåtsfestivalen på Skärgårdsmässan som den klassiska båtsommaren startar. (Foto: Skärgårdsmässan)

Eftersom kultur har varit en av Skärgårdsmässans grundpelare, var det logiskt att addera ett möte för klassiska båtar. För 19 år sedan föddes sålunda Veteranbåtsfestivalen som sedan dess arrangeras tillsammans med Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar.

ANNONS

Senaste nytt

Kom till Wasahamnen

ANNONS

Platsen för Skärgårdsmässan och Veteranbåtsfestivalen är i Wasahamnen på Djurgården. De klassiska båtarna börjar samlas i Wasahamnen på fredagen 26 maj och full uppslutning är på lördagen där drygt 75 båtar beräknas delta.

För att ytterligare trycka på vikten av det unika svenska rörliga kulturarvet, gästas mässan på lördagen av en karavan med klassiska Porschar och Jaguarer.

Skärgårdsmässan

Kultur och folkfest är två av mässans starkaste hörnpelare och där ingår självklart musik av alla sorter. (Foto: Skärgårdsmässan)

På kvällen är det traditionsenlig veteranbåtsfest i Blå Porten då ett antal priser delas ut till deltagande båtar för exempelvis Bästa renovering, Mest unika båtkonstruktion och Årets Veteranbåt som får Allt för Sjöns stora pris.

Segeltävling mitt i Stocholm

På lördagen arrangerar Sail Yacht Society (SYS) regattan Peter Norlin Memorial där klassiska segelbåtar gör uppkom den åtråvärda pokalen på vattnen utanför Djurgården.

– Många av båtägarna kommer varje år, och ägarna menar att mötet hjälper dem att bli klara i tid till mötet, säger Anders Åkerman. Vi har deltagare från hela Mälardalen och Stockholms skärgård som kommer för att hjälpa till att starta igång årets båtsommar.

Skärgårdsmässan

Det finns många prova-på-aktiviteter under mässan. Som att testa hur dåtidens tungdykare klädde sig och arbetade. (Foto: Skärgårdsmässan)

ANNONS

Men det är inte bara klassiska fordon på mässan. Här finns också utställare som visar semestertips, solceller , delikatesser, fritidskläder, hantverk, men också möjligheten att ta den för skärgårdsbesökaren så viktiga TBE-vaccinationen.

Läs mer:

Om skärgårdsmässan här
Om vilka klassiska båtar som deltar
Köpa klassisk båt? Här är våra bästa tips

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS