Som en av världens största popikoner och innovatörer gjorde artisten David Bowie under sin karriär stort avtryck på flera arenor. Nu ligger hans unika motoryacht El Caran ute till försäljning hos Fraser Yachts, skriver Nautic Magazine. 

ANNONS

El Caran är en 39 meter lång motoryacht som under 1974 beställdes av den i dag bortgångne pop- och stilikonen David Bowie.

David Bowie
Exklusiv styrhytt med läckra läderfåtöljer i vitt. (Bild: Nautic Magazine)

Byggdes 1977

Den klassiska yachten som byggdes av det Italienska varvet Benetti och stod klar 1977 är konstruerad med ett stålskrov och aluminiumöverbyggnad och kan ta emot upp till 12 gäster i sex hytter, inklusive en masterhytt.

Som sig bör på en lyxyacht har fartyget också plats för en besättning på sju, som delar på fem avskilda hytter.

På senare år har El Caran genomgått ett antal ombyggnader. Senast under 2020, då hon fick ett nytt lager färg och ett vackert däck av teak.

David Bowie
Härligt teakdäck för sköna dagar. (Bild: Nautic Magazine)

Androgyn utomjording

Sångaren och låtskrivaren David Bowie fick sitt genombrott under 1972 med skivan ”The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”, där han framgångsrikt iklädde sig sitt alterego Ziggy Stardust, en androgyn utomjordning med vågad klädstil.

ANNONS
ANNONS

Vid sin bortgång 2016 hade Bowie sålt omkring 140 miljoner skivor och valts in i the Rock and Roll Hall of Fame.

David Bowie
Inbjudande salong med unika möbler och noga utvald konst. (Bild: Nautic Magazine)
Bowie
Klassisk salong med plats för många. (Bild: Nautic Magazine)

Konstnärlig ådra

Bowies karriär kom främst att präglas av återkommande stil- och genrebyten, både på och utanför musikscenen som än i dag bildar ringar på vattnet. Inte minst via hans kreativa ådra som utöver musiken även innefattade mode, inredning och konst.

Som passionerad målare innehade han en omfattande konstsamling vilket återspeglas i El Carans färgstarka och uttrycksfulla interiör. Inte minst i huvudsalongen som rymmer ett urval av unika möbler och målningar.

Bowie
En plats för ljuva drömmar. (Bild: Nautic Magazine)

Dubbla MTU-motorer

Exteriört bjuder yachten på en vacker skylounge och generöst med utomhusdäcksutrymme, tack vare en väl genomtänkt akterdesign.

Sin motorkraft får yachten från dubbla MTU-motorer som ger henne en maximal hastighet på 12 knop, motsvarande 22 kilometer i timmen.

ANNONS
ANNONS

Hon är även utrustad med ankarstabilisatorer för kunna erbjuda ökad komfort och överträffa dina förväntningar till sjöss, skriver Nautic Magazine.

Bowie
Popart ovanför sängen. (Bild: Nautic Magazine)

Allt detta och en stor portion kulturhistoria ligger nu ute till försäljning hos Fraser Yachts som begär 5 098 465 dollar, motsvarande 50 miljoner för den episka yachten. Ett rimligt pris för att kryssa som Ziggy Stardust, eller hur?

Läs även: Tiedemanns tre egna mästerverk [Dagens PS]