Vilande på sidan ligger resterna av det som en gång var Irak-diktatorn Saddam Husseins superyacht Al-Mansur. Då förbjuden frukt för vanliga dödliga – idag sitter lokalbefolkningen på vraket och fiskar.

ANNONS

US Air Forces piloter Mark Callari och  Jeff Sims startar sina F-14A Tomcats på däcket på USS Constellation.

Under vingarna på varje plan hänger två 500lb Mk 82 slick bomber.

Saddams superyacht
Idag ligger hon snyggt på sidan och har nu äntligen blivit åtkomlig för folket. (Foto: Superyacht Content)

Det är 2003 och USA/Engelskledda operationen mot Irak pågår som bäst. Målet för de båda piloterna är symbolisk; De ska sänka Saddam Husseins lyxyacht Al-Mansur.

All lyx du kan tänka dig

Diktatorn Saddam Hussein har styrt sitt Irak med järnhand. Och som är sådan tillskansas sig avsevärda förmögenheter och skaffat sig ett liv som under den ständiga militäruniformen, var fyllt med all upptänkbar lyx.

Att sänka Al-Mansur skulle inte ge några militära vinster men tydligt visa att även Saddams privata ägodelar är väl dokumenterade.

Saddams superyacht
Träff. Men inte sänkt. Det var ingen vacker yacht som piloterna på F-14-planen lämnade efter sig. (Foto: Reuters STR New)

Saddam har förstått ”intresset” för Al-Mansur och gett order om att den ska flyttas upp till ett säkrare läge i hamnstaden Basra.

Men ordern kommer försent.

ANNONS
ANNONS

Piloterna lyfter från USS Constellation och snart har de målet på radarn. De dyker ned mot Al-Mansur och släpper sina 2 plus 2 Mk 82:or.

Laddad med lyx

Den 394 fot långa superyachten Al-Mansur, var en gång ett av de yttersta tecknen på vilket liv som den Irakiske diktatorn Saddam Hussein och människorna omkring honom levde. 

Saddams Syperyacht
Såhär såg det ut ombord när allt var i full ordning ombord. Innan bomberna. (Bild: Philip Argent)

Ombord på yachten, som byggdes 1982,  fanns all upptänklig lyx. Ombord fanns plats för 120 besättningsmän som skulle ge gästerna den bästa lyx-upplevelse som fanns att få. 

Matsal för 200 sittande

Centrumpunkten i yachten var den stora matsalen för 200 sittande sittande gäster under en stor glaskupol. Gästerna klev ombord i en värld specificerad av Saddam själv.

Här möttes de av marmorgolv, vägg-boaseringar i ädelträ och ett överdåd av guld – både på in- och utsidan. 

Saddams superyacht
I sina glans dagar var hon en vacker svan på haven. Svårt att förstå att det är samma yacht som idag ligger på sidan som en skadeskjuten val. (Foto: Knud E Hansen)

Ritad i Norge och byggd i Finland

Yachten har stark nordisk proveniens. Hon ritades av den danska designbyrån Knud E Hansen, direkt på beställning av Saddam Hussein, och byggdes på det finska storvarvet Wärtsilä utanför Åbo för den nätta summan av $25 miljoner – då…

Hon levererades ned till Gulfen 1982 och användes sedan som representationsyacht för regimen. Dock skvallrar ryktena att Saddam själv aldrig satte sin fot ombord.

ANNONS
ANNONS

Flyktväg ner till ubåt

Utöver all lyx och flärd, var yachten utrustad med en lite speciell feature. Från ägarens mastercabin, fanns det en gömd flykt-tunnel ned till ett U-båtsgarage i botten på yachten.

Skulle hon bordas av till exempel US Navy Seals (som tydligen ansågs vara ett hot), så skulle Saddam och gänget kunna smita ut bakvägen.

Saddams superyacht
Idag ligger hon och vilar på sidan som ett utflyktsmål och lite som fiskebrygga. (Foto: Reuters/Mohammed Aty)

När stridspiloterna i de båda F-14A-planen släppt sina missiler, vänder de hemåt. De har fått träff på Al-Mansur, det skvallrar den svarta röken om som bolmar upp från yachten,  men skadorna verkar mest ha tagit ovan vattenlinjen.

Al-Mansur tål attacken bättre än tänkt. När elden slocknat flyter hon fortfarande. Absolut skadeskjuten och tagen ur all form av drift.

Utbombad och plundrad

Där blir hon liggande. Som det halvt utbombade vrak hon nu är, plundras hon sakta men säkert på allt som är av något slags värde. Och snart börjar också hennes alltmer påtagliga slagsida visa att hon ändå har någon form av läckage.

Tre månader efter attacken, lägger hon sig sakta på sidan. Och där ligger hon nu än, som ett minne av en tid när Irak styrdes av en man som kallade sig landsfader men som inte skymde några medel frö att behålla den makt han skaffat sig. Och sko sig på landets rikedomar.

Ska hon bärgas?

Röster har höjts för att bärga den gamla superyachten och renovera henne som ett minne av den tid som flytt. Men ännu har inga medel till en sådan operation hittas. Och så länge så sitter stadens fiskare om kvällarna på hennes skrovsida och hoppas på napp.

ANNONS
ANNONS

Så nu har hon til slut tillfallit det folk som en gång betalade för henne. Kanske ändå en slags happy ending.

Läs mer om:

Fem svenska superyachter

Nordens största superyachter

Vem var Saddam Hussein?