Båtbranschen slår ”rekord inom princip allt” under 2021, visar en ny branschundersökning gjord av Sweboat. 

ANNONS

Sweboat, Båtbranschens Riksförbund har gjort en stor branschundersökning med cirka 500 företag angående bland annat båtförsäljning, eftermarknad och servicebeläggning. Det visar sig att båtsäsongen 2021 varit en riktig rekordsäsong.

”Svaren från vår branschrapport visar på rekord inom i princip allt. Efterfrågan på nya båtar har varit enorm och fortsätter att vara det inför nästa säsong också. Branschföretagen uppger försäljningsökningar på 20–40 procent. Samtidigt har vi även sett rekord i leveransförseningar, men dessa har vi nu kontroll på och de allra flesta har hunnit få sin nya drömbåt”, säger Mats Eriksson, VD för Sweboat till Båtliv.

”Den stora anledningen till förseningar har varit komponent- och materialbrist, men båtbranschen är van vid att beställa i god tid inför säsong så vi har troligtvis drabbats mindre än andra likvärdiga branscher”, säger han om årets rekord.

Det har också varit nya rekord för begagnade båtar med stora värdeökningar på många populära båtmodeller som är relativt nya. Men det har också varit en stor efterfrågan på äldre modeller.

”En gammal men välbyggd båt är det perfekta insteget för nya människor i båtlivet”, säger Mats Eriksson.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Fler anmälda båtstölder – så skyddar du dig [Dagens PS]