Redaktionen testar CTEK CS Free. Vi får ofta erbjudandet om att testa olika prylar och tillbehör. För det mesta så tackar vi nej men ibland dyker det upp något som är riktigt spännande och som, i detta fall, faktiskt kan rädda din semester ombord.

ANNONS

Ett sånt tillfälle var när vi fick möjligheten att testa CTEK CS Free. Vad var det som gjorde att vi fick upp ögonen för det som i första anblicken såg ut som en batteriladdare?

Jo, CTEK CS Free är nämligen en spännande kombination av kraftfull powerbank, batteriladdare och solpanel som på många sätt verkligen gör skäl för namnet Free.

Perfekt för båtägare

Som båtägare såg jag direkt hur detta potentiellt kunde vara lösningen på familjens olika laddutmaningar ombord. Dessutom en extra säkerhet om man skulle ha oturen att ladda ur batteriet i båten.

Kan man inte ladda ombord så går det att använda solpanelen. Ett praktiskt tillbehör som passar extra bra ombord på segelbåtar. (Foto: Dagens PS)

CTEK CS Free funkar lika bra till 12-voltsbatterier som till smartphones och surfplattor. Vi testade den dessutom tillsammans med en portabel solcell som för många seglare är en optimal lösning.

Praktisk västa följer med solpanelen. Tyvärr passa solpanelen enbart CTEK laddare. (Foto: Dagens PS)

Ladda upp powerbanken i hamn eller hemma

Enklast är att ladda CTEK Free i ett eluttag 220 V antingen hemma eller via landström från klubben eller gästhamnen. Att få den fulladdad tar en dryg timme.

Sedan tar man med sig powerbanken ombord och familjen slipper slåss om ladduttagen. Seglar du så slipper du vara orolig för om det är kylen eller en TV-serie på barnens surfplattor som ska prioriteras.

ANNONS
ANNONS
En USB-C utgång är lite snålt – här borde det varit minst en till. (Foto: Dagens PS)

Här är det bara att plugga in i powerbanken som kommer räcka länge för mobiler och surfplattor.

Dessutom batteriladdare

Till den för många båtägare oumbärliga funktionen kommer även funktionen som batteriladdare. Du hörde rätt. Lika lätt som du räddar laddningen till mobilerna så laddar du upp båtens batteri.

Enkelt att ansluta till batteriet för optimerad laddning. En tydlig display talat om hur laddningen går. (Foto: Dagens PS)

Man kopplar upp den och en LED-display visar tydligt laddningsprocessen, inklusive när det är dags att slå på tändningen för att hjälpa till med hjälpstart av båtbatteriet.

När du inte har ett 220 V uttag tillgängligt för att ladda powerbanken så kan man använda den portabla solpanelen. Då blir man helt oberoende av ett vanligt eluttag.

Solpanelen funkar bara för laddaren

Den enda nackdelen vi kunde hitta på det här smarta systemet är att solpanelen endast kan användas till denna powerbank. Solpanelen är inte helt billig vilket gör att nyttjandegraden minskar.

Riktigt bra koncept för seglare

Känslan av CTEK CS Free är bra, den är genomtänkt och andas kvalitet. Man imponeras av hur lätt och enkel den är att använda.

Som båtägare är det inte svårt att gilla konceptet. Det är en optimal lösning för dig som ofta står där med ett dött batteri och saknar möjlighet att ladda detta via 230 volt.

ANNONS
ANNONS

Funkar lika bra på camping och motorcykel

Har du ingen båt – ja då funkar den lika bra på campingsemester eller i packningen på motorcykeln.

Stor javisst – men samtidigt en stor kapacitet. Ett halvt kilo funkar även bra på motorcykeln eller till campingen. (Foto: Dagens PS)

I vår bok får den 5 av 5 i betyg, om man bortser från priset som kan skrämma många.

Men det framstår ändå som värt priset för att slippa laddstrul och det faktum att CTEK CS Free kommer rädda mångas semestrar.

Fakta om CTEK Free

Ineffekt:                     USB-C, 5 VDC – 25 VDC, 3 ADC/60 W max
Uteffekt:                    12 V, 20 A/240 W max
Batterikapacitet:      10-130 Ah
Vikt:                            0.5 kg
Kabellängd:              1 m
Anslutning:               USB-C
Garanti:                     2 år
Pris:                           Från 3 295 kr