Dagens PS

Astrella - konsten att njuta ombord

Astrella, Klassisk CG Pettersson jakt
Ombord på CG Pettersons vackra Astrella ger oss ägarna en lektion i konsten att njuta av morgondoppet. Foto: Lars Olsson
Lars Olsson
Lars Olsson
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 23 jan. 2021

I vår serie om Skärgårdens vackraste båtar får vi njuta av CG Pettersons vackra ASTRELLA, greve Kallings motorjakt från 1913 som idag ägs av ett par som utvecklat en alldeles egen ritual för att maximera njutningen ombord.

Det är naturligtvis omöjligt att mäta eller jämföra njutning, men några som vi sett njuter alldeles särskilt mycket av bålivet är Lasse och Gunilla Östervall, i deras klassiska Pettersson jakt ASTRELLA.

Vi får ta del av deras njutningsfyllda ritual kring det dagliga morgondoppet, brasan i kaminen, samt den tillhörande lilla whiskyn kallad ”doppingen”

Astrella morgondopp

Ett morgondopp som blivit en viktig del av parets Östervalls livsstil ombord på vackra Astrella. Foto. Lars Olsson

En vanlig morgon ombord på Astrella börjar som alltid med att Lars Östervall går upp och tänder en liten trivsam brasa i den gamla vackra gjutjärnskaminen.

När brasan kommit sig och skingrat eventuell fukt och kyla i salongen, går Lasse till skansen och purrar Gunilla. Det är dags för det gemensamma morgondoppet i sjön.

Tänder brasan i Astrella

En gedigen gjutjärnskamin i Astrella är lika självklart som homage till de tidigare ägarna. Foto. Lars Olsson

Samtidigt som paret tar en liten simtur, sprider sig den karakteristiska och trivsamma doften av den lilla björkvedsbrasan över den närmsta omgivningen, det doftar ljuvligt från Astrella.

Väl ombord igen sätter Lasse och Gunilla sig och bara njuter av lugnet i sittbrunnen. På bordet står den lilla ”doppingen” och väntar – en liten whisky serverad ur kristallflakonger på en silverbricka, gärna med en skvätt vatten i. Det är en viktig del av morgonritualen ombord.

En morgon ombord på Astrella

En avslappnad livsstil ombord på en klassisk lustjakt handlar om att njuta. Lars och Gunilla Östervall har utvecklat en ritual som passar paret perfekt. Foto: Lars Olsson

Lasse ägnar sig ofta åt lite sjömaning efter doppet, tränsning av flaskor är en nästan meditativ sysselsättning.

I kommande artiklar kommer Lars och Gunilla berätta mer om ASTRELLAS spännande historia. Kortfattat så byggdes hon 1913 åt greve Kalling, som 1924 sålde henne vidare till grosshandlare Georg Tempelman.

Efter nästan sextio år i släkten Tempelmans ägo, såldes hon 1982 till nuvarande ägare. Paret Östervall har alltså haft ett tag på sig att bo in sig.

Astrella inredning

Inredning i yppersta kvalitet, en självklarhet i en motorjakt för en greve. Foto Lars Olsson

 

Doppingen

“Doppingen” är lika självklar som själva morgondoppet. Foto: Lars Olsson

Att upplevelse och närvaro är en mycket viktig del av deras klassiska båtägande märks överallt – inte bara i minsta lilla pinal utan även i deras kärleksfulla relation till båten.

Det måste helt enkelt vara vackert och njutningsfullt, annars kan det lika gärna vara.

Relaterade artiklar:

Handslaget som räckte i generationer. Dagens PS

Tänk dig ett möte med Steve Jobs och da Vinci. Dagens PS

Här kan ni njuta av fler bilder på vackra ASTRELLA:

Sjösättning av Astrella i ett fantastisk skick.

ANNONS
ANNONS
Lars Olsson
Lars Olsson

Lars är gästkrönikör från MYS, Motor Yacht Society.

Lars Olsson
Lars Olsson

Lars är gästkrönikör från MYS, Motor Yacht Society.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS