”Ryssland vill orsaka så mycket smärta och lidande att Ukraina kapitulerar”, säger Kaja Kallas.
Rysslands användning av kemvapen skenar: “Outhärdligt”


Mest läst i kategorin
Ryssland har använt kemiska vapen i Ukraina mer än 9 000 gånger sedan kriget började – och användningen ökar. Det säger EU:s utrikeschef Kaja Kallas, som kallar utvecklingen för “outhärdlig”.
”Det visar att Ryssland vill orsaka så mycket smärta och lidande att Ukraina kapitulerar”, sa Kallas under en presskonferens i Bryssel på tisdagen.
”Som underrättelsetjänsterna säger, det här trappas upp. Jag tycker att det är extremt oroande”, sa hon enligt Politico.
Uppgifterna kommer från tyska och nederländska underrättelsetjänster, som enligt Reuters rapporterar att användningen nu intensifieras.
Bryter mot konvention de själva skrivit under
Ryssland är ett av de 65 länder som både skrivit under och ratificerat Kemvapenkonventionen från 1993, som förbjuder användning, utveckling, produktion och lagring av kemiska vapen.
Trots det pekar flera rapporter på att Moskva nu använder just dessa medel som en del av sin krigföring.
”Det är verkligen … outhärdligt”, sa Kallas om situationen.
Enligt underrättelsemyndigheterna MIVD (Nederländerna) och BND (Tyskland) använder Ryssland nu även kloropikrin, ett gasämne som kan orsaka andnöd och i högre koncentrationer vara dödligt. Minst tre dödsfall har enligt ukrainska myndigheter kopplats direkt till giftgasen.

EU:s oro växer – samtidigt som USA tvekar
Kallas uttalanden kommer samtidigt som EU-länderna uttrycker en växande oro för att Ryssland trappar upp sina nattliga robotattacker, i takt med landets pågående sommaroffensiv.
USA:s president Donald Trump har i veckan meddelat att han kommer stödja nya tullar mot ryska varor – men bara om 50 dagar, och bara om Putin inte själv avslutar offensiven.
Den passiva hållningen väcker besvikelse både i Europa och Ukraina.
Läs mer: Trumps ultimatum till Putin: 50 dagar. Dagens PS
Nato får köpa – men USA betalar inte
Trump har även sagt att USA inte längre kommer att finansiera vapenleveranser till Ukraina, men öppnar för att Nato får köpa amerikanska vapen.
”Vi kommer inte att betala, men vi kommer att tillverka dem, och de kommer att betala för det”, sa Trump och hänvisade till Europas “väldigt rika” allierade.
Kaja Kallas kommenterade Trumps besked med att EU gärna ser fler vapen till Ukraina – men att ansvaret bör delas.
”Om vi betalar för dessa vapen är det vårt stöd, det är europeiskt stöd”, sa hon.
Allvarligt brott – men inga konsekvenser än
Trots att användning av kemiska vapen är förbjudet enligt internationell rätt, har Ryssland hittills inte mött några nya sanktioner specifikt för detta, utöver de som redan införts sedan krigets början.
Samtidigt har användningen ökat till en nivå som EU nu anser vara en eskalation av kriget. Syftet, enligt Kallas, är tydligt: att bryta Ukrainas motstånd med maximal smärta.
Läs också: Putin vill ge Ukraina en lång het sommar. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.