Dagens PS

Dåliga utsikter för Rishi Sunak?

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak i fortsatt underläge inför valet 4 juli (Foto: Kin Cheung/TT)
Suzanne Nygren
Suzanne Nygren
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Många har de senaste dagarna frågat sig varför premiärminister Rishi Sunak utlyser val just nu, ett val som han med stor sannolikhet kommer förlora.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sunak var tvungen att utlysa valet innan årets slut, konstitutionellt sett. Och tillfället är kanske det bästa han kan få, då Englands ekonomi nu visar tecken på att återhämta sig.

De senaste dagarna har varit relativt bra för Sunak. Ekonomin verkar återhämta sig, med Internationella valutafonden (IMF) som uppdaterar Storbritanniens tillväxtprognos och inflationen som äntligen återgår till något som liknar en normal nivå. Inget har heller gått katastrofalt fel veckan som föregick beslutet om val. Även om ribban kan tyckas låg är det enligt CNN förmodligen den mest stabila grunden för att lansera en kampanj som han någonsin haft eller någonsin kommer att ha.

Senaste valundersökningen

Labours övertag i opinionsundersökningarna står sig även i den senaste mätningen som gjorts efter att premiärminister Rishi Sunak nu utlyst val den 4 juli, enligt Reuters.

Undersökningen, utförd av More in Common, och med drygt 2 000 personer visade 44 procent stöd för Labour och 27 procent för de Konservativa. Av övriga partier hamnade högerextrema partiet Reform UK på en tredje plats med 10 procent. Resultaten är i stort sett liknande de från andra opinionsundersökningsföretag.

Stormigt kring de konservativa ledarna

De konservativas tid i ämbetet började inte fantastiskt där David Cameron 2010, efter 13 år av Labourstyre, vann det allmänna valet men utan majoritet i parlamentet.

Han tvingades bilda en koalitionsregering med det centristiska Liberaldemokratiska partiet, som han mot alla odds höll fram till valet 2015 där han vann en majoritet och säkrade den första konservativa regeringen sedan 1997.

ANNONS

Festen varade inte länge

Att hålla Brexit-folkomröstningen 2016 splittrade hans parti i två och gjorde regerandet nästan omöjligt för det som nu blivit hans fyra efterträdare.

Först ut var Theresa May, som efter ett misslyckat snabbval och oförmågan att få igenom sitt Brexit-avtal 2019 ersattes av Boris Johnson. Han i sin tur blev så belastad av skandaler att han var tvungen att avgå 2022. Liz Truss tog över i 45 dagar, under vilken tid hon lyckades orsaka tillräckligt med ekonomiskt kaos att pundet sjönk till sin lägsta nivå någonsin mot dollarn, räntorna sköt i höjden och inflationen ökade.

Till slut fick det konservativa partiet nog av kaoset och satte Sunak i spetsen som ett, som man trodde, säkert kort. Är det möjligen det sista kortet som de konservativa får spela ut för denna gången?

Läs även: Rishi Sunaks besked: Val i Storbritannien 4 juli.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS