Dagens PS

Oljekrasch och negativa elpriser rör om i grytan

Olje- och elpriser rasar
Oljepriser och elpriser har minst en tydlig sak genensamt i april – båda är väldigt låga. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 03 maj 2025Publicerad: 03 maj 2025

När oljepriset faller rasar borrarbetet i Texas. När solen skiner för mycket i Sverige kan våra elpriser sjunka till minus. Två till synes motsatta rörelser, men båda avslöjar ett större problem: energimarknadens växande instabilitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I USA tvingas oljebolag pausa produktionen. I Sverige lamslås elmarknaden av sin egen framgång. På var sin sida av energispektrumet ser vi nu hur både fossila och förnybara system vacklar.

Samtidigt har veckan bjudit på andra tunga besked. Svenska pensionärer får se sina utbetalningar minska, bilister mister körkortet efter ett nytt smygtest och en storbank varnar för att dollarn kan kollapsa.

Här är veckans fem mest lästa ekonominyheter från Dagens PS.

Oljekollapsen som tystade borrar i USA

Brentoljan föll med nästan 15 procent i april, det största raset på ett halvår. Prisfallet drivs av en orolig marknad, svagare efterfrågan och ökad produktion från OPEC+.

Det slår direkt mot USA:s skifferindustri. Antalet aktiva riggar har fallit till den lägsta nivån sedan 2021. Flera mindre producenter har redan börjat pausa sin verksamhet eftersom borrning blivit olönsam.

Läs mer: Oljepriset har kraschat: Borrar tystnar i USA. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Negativa elpriser, inte så bra som det låter

Under veckan blev elpriset negativt i flera svenska elområden. Villaägare i söder kunde i teorin få betalt för att förbruka el. Bakom detta ligger ett extremt överskott från sol och vind i kombination med låg efterfrågan.

ANNONS
Låga elpriset
Det låga elpriset är inte bara en god nyhet. För investeringar i framtiden innebär det utmaningar. (Bild: Getty Images / Canva)

Men i stället för att hyllas som ett tecken på framgång har negativa elpriser blivit en huvudvärk för branschen. När el inte kostar något finns det inga incitament att investera i lagring, och elbolag tappar intäkter. I förlängningen riskerar detta att bromsa utbyggnaden av förnybar energi.

Energibolagen varnar nu för att hela elmarknaden måste reformeras. Utan fungerande prismekanismer riskerar vi effektbrist de dagar solen inte skiner och vinden står stilla.

Läs mer: Negativa elpriset: Sol- och vindkraft faller på eget grepp. Dagens PS

Inte bara elpriser som kollapsar

Amerikanska dollarn, världens dominerande reservvaluta, kan stå inför sin största kris på decennier. Det menar nederländska Rabobank i en ny analys.

Drivkrafterna bakom en eventuell dollarkollaps är flera. USA:s växande skuldbörda, minskat globalt förtroende och en geopolitisk trend där länder som Kina, Indien och Ryssland söker alternativ till dollarn. Samtidigt ökar andelen centralbanker som minskar sin dollarexponering.

Läs mer: Storbanken förutspår dollar-kollaps. Dagens PS

Pensionssmäll i maj

ANNONS

Återbäringsräntan är den ränta som styr hur mycket av överskottet som går tillbaka till spararna. 

När marknadsläget är skakigt – som det varit under våren – minskar bolagens avkastning. Det leder i sin tur till lägre återbäring och därmed sämre värdetillväxt på pensionen. Det skriver E55

De nya nivåerna innebär sänkningar med upp till fyra procentenheter – och slår både mot yrkesverksamma och pensionärer som redan får utbetalningar.

Sänkningar av räntan
Folksam hänvisar till turbulensen i omvärlden (Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT)

Länsförsäkringar Liv gör den största justeringen, rapporterar Dagens Industri. Återbäringsräntan i sparformerna Nya Trad och Gamla Trad sänks från 9 respektive 10 procent till 6 procent.

“Det är en försiktighetsåtgärd med hänsyn till marknadsläget”, säger vd Jakob Carlsson. Första kvartalet 2025 blev tufft för bolaget med negativ avkastning i båda produkterna.

Läs även: Dystert pensionsbesked: Kraftiga sänkningar från 1 maj. Dagens PS

Körkortet ryker – efter okänt test

Yrkesförare runt om i Sverige har blivit kallade till ett nytt test utan att riktigt förstå vad det inneburit. Det handlar om ett alkoholtest som Transportstyrelsen börjat använda i samband med förnyelse av körkort. Resultatet: flera förare har fått körkortet indraget, trots att de själva inte anser sig ha några problem.

ANNONS

Metoden, som mäter långtidsalkoholkonsumtion via blodprov, har väckt starka reaktioner. Kritiker ifrågasätter både träffsäkerheten och rättssäkerheten. Flera fall är nu överklagade, men Transportstyrelsen står fast vid sin bedömning.

För den som är beroende av körkortet för att kunna arbeta – särskilt i transportsektorn – kan testet få förödande konsekvenser.

Läs vidare: Chaufförer i chock efter smygtest – körkortet ryker direkt. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

David Ingnäs om intervjun med investors finanschef Jenny Ashman Haquinius.
Spela klippet
PS Studio

”Man förvaltar inte bara kapital – utan ett förtroende”

04 maj 2025
ANNONS
ANNONS