”En typisk Trump-idé”. Reaktionen på förslaget om att återöppna Alcatraz. Men presidenten kan ha haft ett annat skäl för utspelet.
Nygamla fängelseön "perfekt för Trump"


Mest läst i kategorin
Utspelet från Donald Trump om att återöppna fängelset på ön Alcatraz fick ett stort genomslag i USA.
Fängelset stängdes av kostnadsskäl 1963 och i dag är ett populärt utflyktsmål från San Francisco.
”Att återöppna Alcatraz är en så typisk Trump-idé att det är ett mirakel att presidenten inte lanserat den tidigare”, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys.
”Att låsa in brottslingar i små celler på en ö omgiven av virvlande, mordiska strömmar skulle passa president Donald Trumps aptit på macho-spektakel”.
Trump vill öppna ökända fängelset. Dagens PS
”Stärker Trumps ego”
Efter att fängelset stängdes blev det en kulturell ikon med filmer, dokumentärer, böcker och musik om ökända fångar som Al Capone och andra fångar som försökte fly.
”Dess beryktade arv matchar perfekt det brutala bildspråk Vita huset använder kring hårda straff och massutvisningar”, skriver Collinson.
”Att återöppna Alcatraz skulle stärka Trumps egenskapade aura av stark man och få honom att se skoningslös ut, vilket är ett mål för Vita huset”.
Naturligtvis är det djupt opraktiskt att återuppliva Alcatraz utanför San Francisco som ett federalt fängelse och ett slöseri med miljontals dollar i en tid då Elon Musk ska dra ner på federala kostnader, konstaterar Stephen Collinson.
Senaste nytt
Skulle bli enormt dyrt
Att återöppna fängelset med modern standard och säkerhet ”skulle vara en enorm uppgift”, poängterar Collinson som även pekar på att Trump-regimens visade ”inställning till deportationer och rättsstatens principer hissar röda flaggor om vilken typ av process potentiella Alcatraz-fångar skulle kunna vänta sig”.
Samtidigt frågar sig Collinsson om ”en president som beundrar diktatorer (kan) välja en bättre metafor för sin andra administration än att förvandla en turistort till en dyster gulag som återupplivar den hårda rättvisan i en mindre upplyst tidsålder”.
Collinson erinrar samtidigt läsarna om andra teatrala utspel från Trump, alla helt centrerade kring honom själv. Där står naturligtvis stormningen av Kapitolium efter valförlusten i särklass.
“Auktoritära förtecken”
Stephen Collinson analyserar samtidigt Trumps nu inledda, andra mandatperiod och konstaterar att den nya regimen har tydliga ”auktoritära förtecken”.
När Trump i helgen intervjuades av NBC:s Kristen Welker fick han frågan om han behöver upprätthålla konstitutionen.
Svaret från Trump?
”Jag vet inte”.
Vill dra blickarna åt annat håll
”Hans idé om att återöppna Alcatraz kan ha lanserats för att dra uppmärksamheten från den kommentaren på NBC”, spekulerar Collinson som påpekar att Trump har en hel del att dra uppmärksamheten från.
Presidenten har inga reella samtal med Kina, har inte skapat ett enda handelsavtal, kan inte se ekonomin rulla i den riktning han förutsett, har inte skapat den fred i Ukraina so skulle ta 24 timmar och så vidare.
Stephen Collinson påpekar slutligen ytterligare en plan från Trump som inordnar honom i ett historiskt sammanhang där diktatorer och sovjetiska ledare finns.
”Trump planerar att hålla en militärparad för att fira arméns 250-årsjubileum på sin egen födelsedag”, skriver CNN-analytikern.
Trump stoppar alla framtida bidrag till Harvard. Dagens PS
Flykten över Atlanten – forskare lockas till Europa. Realtid
Oro på börsen håller i sig så länge Trump sitter kvar. E55

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.