Dagens PS

Nya skatter ska få oss i form

frukt
Lägre moms på vattenmelon? Kanske det inom kort. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 15 mars 2024Publicerad: 15 mars 2024

Socker ska bli dyrare. Frukt- och grönt ska bli billigare. Skatter ska leda till att vi kommer i form och samtidigt äter mer klimatsmart. Förslagen rullas nu ut i en ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nordiska ministerrådet vill se både skattehöjningar och skattesänkningar för att ta itu med de stora miljö- och hälsoproblemen som de nordiska länderna brottas med. Där står en gemensam klimatmärkning för länderna på schemat.

Skatter är bra för miljön

Varför då inte slänga på en rejäl skattesats på socker och samtidigt göra nyttig mat som frukt- och grönsaker betydligt billigare genom sänkta skatter?

Det tycker Nordiska ministerrådet som nu vill implementera de näringsrekommendationer som lanserades i somras och då skapade en stor debatt.

ANNONS

Senaste nytt

Dyrare med kött och socker

Där pekades bland annat köttätandet ut som en stor klimatbov – och därför kan nya skatter få oss att äta mindre kött och istället välja plantbaserade alternativ, samt mer grönsaker – om skatterna på de matvarorna sänks.

“Att förbättra våra matvanor är den mest effektiva insatsen vi kan göra för både folkhälsan och klimatet i Norden. Den här nya rapporten ger oss riktning och verktyg för de modiga beslut och diskussioner som vi behöver ta för att göra det enklare för våra invånare att leva hållbart och hälsosamt, säger Karen Ellemann, generalsekreterare för Nordiska ministerrådet, enligt ett pressmeddelande.

Skatter kan få oss att lägga om kosten men det krävs mer än så för en utveckling som är mer hållbar.

ANNONS

“Vill man få nordborna att förändra sina matvanor är det viktigt att överväga en kombination av policyinstrument och incitament. Skatter och subventioner spelar en betydande roll men de måste kompletteras med ytterligare åtgärder som informationskampanjer och motiverande insatser” säger forskaren Leneisja Jungsberg, en av författarna till den nya rapporten.

Momsen kan snart sänkas

För den som undrar varför innehållet i fruktdisken är så dyrt kan snart andas ut – om rapportförfattarna får sin vilja igenom kommer momsen på grönsaker och frukt att sänkas.

“Vi måste tänka på hur man ska ge ekonomiska incitament för att stödja konsumenterna att få i sig mer frukt och grönt”, klargör Leneisja Jungsberg.

Läs även:

De vill krossa EU:s klimatarbete – Dagens PS

Klimathotet: Viktig havsström kan kollapsa – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS