Ben krossades, fett kokades och inget gick till spillo. Nu avslöjas hur neandertalare i det som i dag är Tyskland drev en “fettfabrik”.
Neandertalarnas fettfabrik hittad – unikt fynd i Tyskland


Mest läst i kategorin
Tidigare forskning har gett ledtrådar till varför neandertalarna dog ut.
Nu visar ett nytt fynd att de kanske var smartare än vi trott, med en 125 000 år gammal “fettfabrik” mitt i Tyskland.
Missa inte: Sverige vill ge 54 000 kr i elbilsstöd – men bara till vissa. Dagens PS
Fyndet som överraskar
I en studie publicerad i Science Advances beskriver forskare hur neandertalare systematiskt bearbetade djurkroppar för att utvinna fett, långt innan någon modern civilisation fanns.
Platsen, Neumark-Nord i östra Tyskland, har gett arkeologerna över 120 000 benfragment och 16 000 stenverktyg att analysera. Spåren tyder på att ben från stora djur krossades, kokades i flera timmar och därefter skummades för att samla energirikt fett.

Neandertalarna, Homo neanderthalensis, levde i Europa och delar av Asien i över 350 000 år innan de försvann för cirka 40 000 år sedan. Länge sågs de som klumpiga och mindre utvecklade än moderna människor. Men dagens forskning visar att de var intelligenta, sociala och mycket skickliga jägare och hantverkare. Ändå är mycket av deras liv fortfarande höljt i dunkel.
“Denna inställning att neandertalare var dumma, det här är ytterligare en datapunkt som bevisar motsatsen”, säger Wil Roebroeks, professor i paleolitisk arkeologi vid Leidens universitet.
Enligt CNN visar fyndet att detta inte bara handlade om slumpmässig jakt. Det krävde planering, lagring och ett särskilt område avsatt för fettutvinning, något forskarna kallar en “fettfabrik”.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Fett som livsnödvändighet
För neandertalarna var fett avgörande. En kost med enbart magert kött kunde leda till proteinförgiftning, ett tillstånd som kunde vara dödligt. För att undvika detta behövde kalorierna kompletteras med fett eller kolhydrater.
Jagande neandertalare med en kroppsvikt på 50–80 kilo behövde enligt studien begränsa proteinintaget till 300 gram per dag, vilket bara gav runt 1 200 kalorier. Resten var tvunget att komma från annat håll.
Ben från uroxar, rådjur och hästar, särskilt de längsta och märgrikaste benen, blev därför en viktig resurs.
“De var mästerplanerare som kunde se framåt, organisera komplexa uppgifter och pressa ut varenda kalori ur sin omgivning”, säger Geoff Smith, forskare vid University of Reading.
Läs också: ”Det är vardag nu” – stölderna ökar men få anmäler. Dagens PS
Inte bara kött och ben för neandertalarna
Forskarna tror att fettet konsumerades som en slags buljong, där växtdelar som ekollon, hasselnötter och slånbär kan ha tillsatts för både smak och näring. Hur kokningen gick till är ännu oklart, men man tror att behållare av björkbark eller djurhud användes.
“De erbjuder äntligen en tydlig arkeologisk bekräftelse på vad många av oss länge misstänkt, att neandertalare utvecklade specifika strategier för att utvinna och bearbeta fett”, säger Ludovic Slimak vid CNRS i Frankrike.
Bruce Hardy, antropolog i Ohio, menar att platsen är något utöver det vanliga:
”Kombinationen av bevis som presenteras här på Neumark-Nord är imponerande. Det kan mycket väl representera den pyrande pistolen, eller sjudande benbuljongen, från neandertalares benfettsutsöndring”.
Läs även: Stockholms nybyggen står tomma – ”Byggt fel bostäder”. Dagens PS
Läs även: Förlorar nästan 600 000 kr på varje såld bil. Dagens PS

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.