Dagens PS

Millenniegenerationen i Ryssland vill inte ha barn

Ryssland har en negativ befolkningstillväxt. Unga Ryssar som precis korsat gränsen till Georgien. Unga ryssar väntar med att skaffa barn, skaffar inga alls, eller lämnar landet
Ryssland har en negativ befolkningstillväxt. Unga Ryssar som precis korsat gränsen till Georgien. Millenniegenerationen i Ryssland väntar med att skaffa barn, skaffar inga alls, eller lämnar landet. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 dec. 2022Publicerad: 05 dec. 2022

Den politiska och ekonomiska instabiliteten i Ryssland gör att många ur millenniegenerationen, generation Y, avstått från att skaffa barn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För millenniegenerationen i Ryssland har konsekvenserna av Vladimir Putins invasioner i Ukraina skapat ekonomiska bekymmer och rädsla för en allt mer autokratisk regering, det rapporterar Fortune.

Besatt av Rysslands krympande befolkning

Sedan Sovjetunionen kollapsade 1991 har låga födelsetal och höga dödstal gjort att Ryssland kämpar med en minskande befolkning.

Rysslands president, Vladimir Putin, har under hela sin regeringstid varit besatt av landets krympande befolkning.

I augusti återupplivade han en gammal hedersutmärkelse från Sovjettiden, “mammahjälte”, en utmärkelse som ger över 164 000 kronor, till kvinnor som fått tio barn eller fler.

ANNONS

Senaste nytt

Står inför en osäker framtid

Enligt en 29-årig ryska som Fortune intervjuat visar de senaste aktionerna från Kreml, som kriget i Ukraina och det misslyckade pandemisvaret, att regimen inte tjänar det ryska folket.

Unga ryssar står inför en allt mer osäker framtid och det gör att de väntar med att skaffa barn, inte skaffar några alls, eller lämnar landet för sina barnas skull.

ANNONS

Millenniegenerationens val kan innebära problem för Vladimir Putins vision om ett starkt land med en stor befolkning.

Rysslands mest akuta problem

Vladimir Putin kom till makten år 2000 och då föddes 1,25 barn per kvinna i Ryssland, vilket då var den lägsta nivån dittills i landet.

År 2006 beskrev Vladimir Putin Rysslands demografiska nedgång som Rysslands mest akuta problem och sedan dess har befolkningstillväxt stått högt på hans agenda.

Födelsetalen ökade något

Den ryska regeringen lanserade sitt “moderskapskapitalprogram” år 2007, ett program som med incitament som förlängd mammaledighet och kontantutbetalningar till barnfamiljer ska öka födelsetalen.

När den ryska regeringen, i början av 2010-talet började dela ut dessa familjeförmåner och barnen ur millenniegenerationen blev myndiga ökade födelsetalen något.

Sjönk efter invasionen av Krim

ANNONS

Ökningen från 1,3 födslar per kvinna till 1,8 födslar per kvinna visade sig dock vara tillfällig. Efter Rysslands invasion av Krim 2014 började de ryska fertilitetstalen sjunka igen.

För att hålla en befolkning stabil utan migration krävs ett fertilitetstal över 2,1, år 2019 låg Rysslands fertilitetstal på 1,5.

Efter den globala finanskrisen 2008 och den kollaps av utländska investeringar som invasionen av Kreml ledde till kom covid-19-pandemin.

Förvärrade befolkningsminskningen

Ekonomen Sergei Guriev, vid Paris Science Po och forskarassistent vid Centre for Economic Policy Research, menar att Vladimir Putins “inkompetenta hantering” av covid-19-pandemin, totalt sett förvärrade Rysslands befolkningsminskning.

Enbart år 2021 registrerade Ryssland en miljon dödsfall, det är den största befolkningsminskningen sedan Sovjetunionens fall.

Högsta dödstalen sedan andra världskriget

Invasionen av Ukraina i februari i år har slagit ytterligare mot Vladimir Putins dröm att återuppta landets befolkningstillväxt till 2030.

ANNONS

Från januari till september sjönk Rysslands fertilitet med 6,5 procent och landets dödstal har samtidigt nått den högsta nivån sedan slutet av andra världskriget.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Analytiker: Vladimir Putin är politiskt körd

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS