Dagens PS

Konflikten Kina inte har råd med

Kina Myanmar
I februari 2021 tog militär, ledd av seniorgeneralen Min Aung Hlaing makten i Myanmar. Ända sedan dess har man mött motstånd från väpnade grupper som slåss för demokrati och civilt styre.På bilden medlemmar av Myanmar National Democratic Alliance Army. (Foto:"The Kokang" online media via AP/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 09 nov. 2023Publicerad: 09 nov. 2023

Strider i Myanmar nära Kinas gräns ställer till problem för den kinesiska ledningen. Detta då inbördeskriget kan påverka stora, viktiga infrastrukturprojekt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I februari 2021 tog militär, ledd av seniorgeneralen Min Aung Hlaing makten i Myanmar.

Ända sedan dess har man mött motstånd från väpnade grupper som slåss för demokrati och civilt styre.

Tog gränsstad

Nyligen intog rebellerna gränsstaden Chinshwehaw i östra delstaten Shan, som gränsar till Kina.

Rapporter talar om att rebellerna sedan den 27 oktober i år nedkämpat mer än 90 arméposteringar och militärjuntan har erkänt förlusten av minst tre städer.

För Kina är det här allvarligt.

Konflikten kan äventyra infrastrukturprojekt landet värderar till flera miljarder dollar, det så kallade Belt and Road Initiative.

ANNONS

Senaste nytt

Viktig handelsväg

ANNONS

Redan i dag är gränsstaden mot kinesiska Yunnan en handelsväg där varor till ett värde av motsvarande 19 miljarder kronor passerar.

”Striderna mellan rebellgrupper och militärregimen skapar några allvarliga utmaningar för Kina”, säger Zhiqun Zhu, professor i statsvetenskap och internationella relationer vid Pennsylvanias Bucknell University, till Newsweek.

The Belt and Road Initiative behöver den ekonomiska korridoren genom Myanmar, påpekar professorn.

Det handlar om ett mer än decennielångt infrastrukturprogram som pekats ut som en modern variant av de handelsnätverk, Silk and Maritime Silk Road, som en gång förband det gamla Kina med avlägsna länder.

Skadar Kina

“En instabil miljö längs Yunnan-provinsens gräns kommer också att skada utvecklingen av gränsområdena”, säger Zhiqun Zhu som inte tror på en konkret kinesisk inblandning i konflikten.

“Det finns inget som tyder på att Kina kommer att bli direkt involverat i den inbördes konflikten och göra något annat än att pressa Myanmars regering att snart återställa gränsstabiliteten”, hävdar Zhu.

”Samarbeta”

ANNONS

Samtidigt har relationerna till de militärer som tagit över i Myanmar blivit alltmer spänd och uppgifter cirkulerar om att landet försett rebellerna med vapen.

Efter ett besök i Myanmar nyligen uppmanade Kinas biträdande utrikesminister Nong Rong regimen där att ”samarbeta med Kina” för att skapa stabilitet.

“Pekings budskap verkar tydligt – antingen vidtar militärjuntan konkreta åtgärder för att säkerställa gränsstabilitet, eller så kommer Kina att göra det”, säger Craig Singleton, senior Kina-stipendiat vid den partipolitiska Foundation for Defense of Democracies.

Relaterad läsning:

Svenska banker stöttar militärjunta i Myanmar – Dagens PS

H&M lämnar Myanmar – Dagens PS

Kina lånar ut miljarder i räddningspaket till krisande u-länder (dagensps.se)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS