Dagens PS

Ny kärnkraftslag väcker stark kritik: "Finns det en gräns?"

Tobias Andersson (SD), Ebba Busch (KD) och Romina Pourmokhtari (L) presenterar regeringens nästa steg för att bana väg för ny kärnkraft. (Foto: Claudio Bresciani / TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 21 maj 2025Publicerad: 21 maj 2025

En ny kärnkraftslag ska bana väg för framtidens kärnkraft. Men med vaga kostnadsramar och öppen nota växer kritiken från flera håll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Riksdagen klubbar i dag igenom lagen som ska bana väg för ny kärnkraft. Men flera frågetecken återstår – inte minst kring hur mycket det faktiskt kommer att kosta.

Staten delar risken

Lagen innebär att staten kan ge förmånliga lån till företag som vill bygga nya reaktorer. Enligt regeringen är detta nödvändigt för att säkra Sveriges långsiktiga elförsörjning.

“Beslutet kommer lägga grunden för omfattande investeringar i ny kärnkraft här i Sverige”, säger Tobias Andersson (SD), ordförande i näringsutskottet.

Finansieringsmodellen bygger på att staten ska kunna erbjuda lån till lägre ränta, samtidigt som bolagen garanteras ett visst elpris under lång tid. Syftet är att minska den ekonomiska osäkerheten som annars gör det svårt att få ny kärnkraft lönsam.

Däremot säger lagtexten inget om den totala kostnaden för satsningen utan den ska avgöras i framtida budgetförhandlingar. Kritiker menar därför att det innebär ett stort risktagande utan tydliga spelregler.

Fredrik Olovsson (S) i riksdagsdebatten om finansiering och riskdelning för ny kärnkraft. (Foto: Pontus Lundahl / TT)
Fredrik Olovsson (S) i riksdagsdebatten om finansiering och riskdelning för ny kärnkraft. (Foto: Pontus Lundahl / TT)

“Det blir som att köpa grisen i säcken”, säger Fredrik Olovsson (S), energipolitisk talesperson.

TT rapporterar att även EU-kommissionen måste godkänna det svenska stödsystemet innan det kan börja gälla, något som i tidigare fall har tagit över två år.

ANNONS

Missa inte: 40 år och stopp – Sveriges största reaktor pausas. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Start för ny kärnkraft kan dröja

Trots regeringens uttalade ambition att snabba på utbyggnaden av ny kärnkraft, är det långt ifrån säkert att något konkret sker inom den närmaste tiden. Planerna har presenterats, men vägen från beslut till byggstart kantas av både byråkratiska och ekonomiska hinder.

Redan i augusti ska företag dock kunna ansöka om stödet, men först krävs både EU-prövning och förhandlingar om detaljerade avtal. Därmed kan byggstarten dröja långt bortom nästa riksdagsval och i värsta fall hamna i politikens långbänk.

“Ska det vara någon mening med kärnkraft på sikt, så behöver vi vind och sol nu, för annars har de företag flyttat som ska använda energin”, säger Rickard Nordin (C).

600 miljarder – eller mer för kärnkraft?

Enligt en statlig utredning kan fyra nya reaktorer kosta omkring 400 miljarder kronor, varav staten står för cirka 300 miljarder i lån. Eftersom kärnkraftsbyggen ofta blir betydligt dyrare än planerat, föreslog utredningen ett tak på 600 miljarder.

Detta tak finns dock inte med i den klubbade lagen.

För att finansiera prissäkringen till bolagen föreslås dessutom en ny skatt för samtliga elkunder. Kritiker menar att det i slutändan är hushållen som får ta den ekonomiska smällen.

ANNONS

“Det är hushållen som får stå för notan”, säger Per Langer, vd för Polar Energy.

“Hur många miljarder kostar en, två, tre eller fyra reaktorer? Finns det en gräns för Tobias Andersson när han tycker att det blir för dyrt?”, säger Fredrik Olovsson (S).

Utöver detta varnar forskare vid Blekinge Tekniska Högskola för att kärnkraftsplanen kan bli upp till 1 070 miljarder kronor dyrare än motsvarande investeringar i förnybar energi och kosta totalt 5 000 miljarder kronor fram till år 2100.

Fler vill bygga – få vill betala

Kärnkraft är ett ämne som engagerar och splittrar läsarna på Dagens PS och Realtid. Dagens PS har tagit tempen på opinionen tillsammans med PS Studio och Realtid. En ny undersökning med över 1 700 svar visar att en majoritet av läsarna vill bygga nya reaktorer – men få är villiga att själva betala för det.

“Det här är en fråga som verkligen delar opinionen”, säger Simon Kronö, redaktionschef på Realtid.

På frågan om Sverige behöver bygga nya kärnkraftsreaktorer svarade en majoritet ja. En tredjedel sa nej. Resten är osäkra.

“Majoriteten tycker att det är rätt väg att gå”, säger Kronö. “Men det finns ett tydligt motstånd, och många uttrycker oro kring kostnader och tidsramar”.

När det gäller vem som bör ta den ekonomiska risken, pekade flest på staten, 45 procent. Därefter kom energibolag och privata investerare.

ANNONS

“När det gäller att betala ur egen ficka är motståndet större”, säger Kronö. “Majoriteten vill inte lägga 50 till 500 kronor extra i månaden. De tycker att elen redan är för dyr”.

Läs också: Långsamt för svensk kärnkraft – kan dröja till efter valet. Dagens PS

Viktigt steg framåt

Samtidigt menar vissa att lagen är ett nödvändigt framsteg för Sveriges framtida konkurrenskraft.

“Den nya kärnkraftslagen ger inte i sig ny kärnkraft, men är ännu ett viktigt steg på vägen dit. Det är nödvändigt för att inget svenskt företag i framtiden ska behöva höra att det saknas el för att de ska kunna investera och anställa”, skriver Simon Johansson Di:s ledarsida.

Regeringen skriver samtidigt att man betonar att Sveriges konkurrenskraft och välfärd bygger på tillgång till fossilfri energi till konkurrenskraftiga priser. För att nå klimatmålen och möjliggöra den gröna omställningen behöver hushåll och näringsliv i hela landet ha goda förutsättningar att elektrifiera både befintlig verksamhet och framtida investeringar.

Läs även: Ny kärnkraft i Sverige – två giganter gör upp om miljardprojektet. Dagens PS

Läs även: Kärnkraften splittrar Sverige: “Ser tidsplanen som orealistisk”. Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS