Dagens PS

"Kaos på marknaden om USA drar sig ur"

Rädsla för att USA ska dra sig ur alla globala avtal
Graffitimålning av EME Freethinker i Berlin med orden ”Made in China”, en kommentar till Donald Trumps agerande mot världen i övrigt. (Foto: Markus Schreiber/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 02 maj 2025Publicerad: 02 maj 2025

Om USA drar sig ur kommer alla globala regelverk på finansmarknaden att tappa sin relevans. Nu väntar affärsvärlden på Trumps besked.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När USA vänder sig från internationellt samarbete riskerar internationella organ och överenskommelser att förlora relevans.

Nu varnar allt fler för att inte bara demokratin hotas utan att USA:s val att vända globalt samarbete ryggen även kan skapa finansiell oreda.

Globala finansiella regelverk kan tappa hela sin tyngd och relevans om USA drar sig tillbaka, på det sätt som Donald Trumps regim indikerar, påpekar Politico.

Utan USA:s tyngd kan organen och regelverken som förhindrar finanskriser bli uddlösa.

Under decennier har de finansiella systemen finslipats för att agera och fungera utan beroende av arméer, makthavare eller demokratiska system, menar Politico.

Man har i stället skapat system som styr det globala, sammankopplade finansiella systemet byggt på ”något mer immateriellt: förtroende, konsensus och teknokratins tysta trovärdighet”.

USA presenterar sämsta kvartalet på tre år. Dagens PS

Kan falla samman

När Donald Trumps regim nu hotar att lämna allt samarbete kan systemet falla samman.

ANNONS

”Fram till nu har dessa globala organ i allmänhet flugit under radarn och utnyttjat goda relationer med regeringar och den tekniska oklarheten i deras arbete för att undvika offentlig granskning”, skriver Politico.

USA:s drag att förkasta globala regler och standarder tillsammans med hotet att dra sig ur de organ som utarbetar gemensamma överenskommelser, risker att ”dra undan mattan för global standard som helhet”.

Det är ett spel med höga insatser, påpekar man. Med marknader som rasar av den amerikanska regeringens tullbomb, är riskerna för finansiell oro närmare än någonsin, påpekar finansprofiler.

Källor: EU planerar nytt förslag till USA i veckan. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

USA ska ompröva allt

Enligt en presidentorder från Donald Trump 3 februari ska USA se över sitt medlemskap i ”alla internationella organisationer” inom 180 dagar och besluta om stöd eller medlemskap ska omprövas.

Finansminister Scott Bessent har sagt att USA vill ha ett “hållbart internationellt ekonomiskt system” som bättre tjänar landets intressen.

I onsdags kom besked från Bessent att USA i första hand vill ”reformera” Internationella valutafonden, IMF, och Världsbanken i stället för att dra sig ur.

Det är ännu oklart om samma sak gäller mer anonyma globala organ som Baselkommittén för banktillsyn och Financial Stability Board.

ANNONS

Baselkommittén utfärdar standarder för sektorn och FSB skapades i kölvattnet av 2008 års finanskris för att förhindra en upprepning.

Avreglerar inom landet

Inom USA har Trump-regimen redan presenterat en stor avregleringsagenda för finansvärlden.

Det har i sin tur återverkan på Baselkommittén och dess bankstandarder, eftersom en kraftig avreglering i USA gör att kommitténs regelverk inte har någon framtid i USA och därmed tappar tyngd även internationellt.

Redan har exempelvis Storbritannien fördröjt sin utbyggnad av Baselkommitténs regler, tills man vet vad USA kommer att göra och även EU väntar med vissa delar.

Officiellt uttrycks ingen oro för utvecklingen men tre källor hos Politico säger anonymt att det finns kraftig oro och farhågor för framtiden inför ett läge där USA drar sig ur globala regelverk.

”Gissningslek just nu”

Samtidigt konstaterar alla att ingen riktigt vet hur fortsättningen kommer att se ut.

”Det är en gissningslek just nu”, säger ekonomen Thorsten Beck som leder Florence School of Banking and Finance vid European University Institute.

ANNONS

Han konstaterar samtidigt att USA sannolikt kommer att ”visa mindre intresse för globala överenskommelser” och i stället ”koncentrera sig mer på vad som förmodas vara bäst för dem”.

Om USA ändå drar sig ur blir de globala organen ”mer av en social klubb och inte relevant längre”, tillägger Beck.

Så har USA förändrats på 100 dagar. Dagens PS

Från supermakt till syndabock – USA:s varumärken tar stryk. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Börs & Finans

Sparpsykologen om misstagen som kostar dig mest på börsen

02 maj 2025
Edvard Lundkvist om inflation
Spela klippet
Makro

Låg inflation kan vara lugnet före stormen

02 maj 2025
ANNONS
ANNONS