Dagens PS

Kände historieprofessorn:"Putin är en fascist"

Timothy Snyder klassar Putin som fascist
Timothy Snyder blickar oroligt mot jordklotet – och påpekar att vi europeer inte bara ska vara oroliga över fascisten Putin utan även över en Trump-comeback. (Foto: Stina Stjernkvist/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 05 apr. 2024Publicerad: 05 apr. 2024

Putin är en fascist och om Ukraina ska vinna kriget måste självupptagna amerikaner ge dem förutsättningarna. Det menar historieprofessorn Timothy Snyder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Timothy Snyder är historieprofessorn vars böcker om demokratins kris gjort honom till en av västvärldens mest inflytelserika intellektuella under det senaste decenniet.

Snyder är född 1969 i Ohio, författare och akademiker med stjärnstatus vid Yale.

Han har kallats ”den ledande uttolkaren av våra mörka tider”.

Nu leder Snyder det nya projektet ”Ukraine History Global Initiative” som ska göra Ukraina och dess historia mer känd i världen.

”Ett fascistiskt styre”

Hos Yle beskriver Snyder Putins ryska styre som fascistiskt.

”Vid en viss punkt blir pragmatism cynism för att senare förvandlas till nihilism, som i sin tur blir en ideologi. Det är tillståndet när du aktivt säger att ingenting är sant, att ingenting spelar någon roll. Den ideologin heter fascism”, hävdar Snyder.

”Jag anser att Putin är en fascist. Jag menar också att han inte enbart är en praktiserande fascist, utan också en informerad fascist med en teoretisk bas. Man kan se en klar förändring efter år 2010 då hans språk verkligen förändrades, särskilt i relation till Ukraina”, påpekar professorn.

ANNONS

Senaste nytt

”Beskriver fiender som skadedjur”

ANNONS

”Vi ser en rysk propaganda som varje dag beskriver det ukrainska folket som skadedjur, zombier och odjur som måste utrotas. Det finns en uppenbar vardaglig fascism”, understryker Snyder.

Putins regim och hans möjlighet att hålla sig vid makten bygger på två råvaror, menar historieprofessorn.

”Putins regim handlar uteslutande om gas och olja. Om vi levde i en värld som var mindre beroende av gas och olja skulle anfallskriget i Ukraina vara omöjligt. Det är värt att förstå”.

Faller ändå en dag

”Regimer som Putins ser stabila ut, tills de plötsligt faller sönder en vacker dag. Här befinner sig Putin just nu. När personen som regerar dör eller avsätts – då är systemet i trubbel. Vi måste förbereda oss för den stunden och inte vara rädda för den”, slår Snyder fast.

I ett kortare perspektiv måste Europa och Ukraina ta hänsyn till risken att Donald Trump återkommer som amerikansk president, säger Snyder.

”Ni i Europa måste verkligen ta hänsyn till möjligheten att Trump vinner valet. Många europeiska ledare säger att en seger för Trump vore en katastrof. Ja, han kan vinna och det skulle vara en katastrof på många sätt”.

Katastrof – främst för Ukraina

Inte minst för Ukraina vore det en katastrof – och den amerikanska attityden är redan nu katastrofal, menar Timothy Snyder.

ANNONS

”Eftersom vi amerikaner är så pass självupptagna inser vi inte effekterna av vår passivitet. De flesta amerikaner inser inte att vi under de senaste sex månaderna inte har gjort någonting för att hjälpa Ukraina. Det har inte gått hem att vår tvekan kostar många ukrainares liv varje dag”, avslutar han.

Läs mer:

Putin varnar i segertal – Nato säger sig redo. Dagens PS

Dödslistan växer när Putin rensar upp. Dagens PS

Putin i ny jordskredsseger – talar om Navalnyj. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]