Dagens PS

Jätteprojekt för vindkraft till havs skrotas – beslut hotar klimatmål

Havsbaserad vindkraftpark läggs på hyllan - äventyrar brittiska regeringens klimatmål
drar i bromsen för vindkraftsparken Hornsea 4 - äventyrar brittiska regeringens klimatmål (Foto: Pixabay)
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska
Uppdaterad: 08 maj 2025Publicerad: 08 maj 2025

En av Europas största planerade vindkraftsparker till havs läggs på is. Beskedet är ett hårt slag mot den brittiska regeringens klimatmål om ett nästintill fossilfritt elsystem till 2030.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hornsea 4 var tänkt att omfatta 180 turbiner utanför Yorkshirekusten och leverera 2,4 gigawatt grön el, tillräckligt för att förse en miljon brittiska hem med grön el.

Projektet hade säkrat statliga garantier genom det brittiska stödsystemet “contracts for difference” så sent som för åtta månader sedan.

Men nu drar leverantören Ørsted i nödbromsen.

Projektet Hornsea 4 är inte genomförbart i sin nuvarande form, meddelar den danska vindkraftjätten.

Kostnadskris, ränteläge och risk

Enligt Ørsted, som tilldelades kontraktet i november, är beslutet att “avbryta projektet i sin nuvarande form” en följd av ökade kostnader i den globala leverantörskedjan kombinerat med högre räntor och en ökad operationell riskbild som urholkat lönsamheten, rapporterar Politico.

“Efter noggrant övervägande har vi valt att dra i bromsen för Hornsea 4 i dess nuvarande form, långt innan det slutliga investeringsbeslutet skulle ha fattats senare i år, säger Ørsteds koncernchef Rasmus Errboe, i ett pressmeddelande.

Errboe, som efterträdde Mads Nipper i februari i år efter en tid av ekonomiska och strukturella problem, ser dock fortsatt potential i brittisk havsbaserad vindkraft.

Bolaget kommer att “utvärdera framtida möjligheter för utvecklingen av Hornsea 4”, eftersom tillstånd, havsbottenrättigheter och nätanslutningsavtal fortfarande finns på plats, rapporterar Politico.

Men som det ser ut nu, är projektet inte längre genomförbart. Det måste vara lönsamt, bekräftar bolaget.

Ørsted uppger att man nu avslutar kontrakt med leverantörer och skriver ned investeringar i projektet.

ANNONS

Läs mer: Svensk vindkraft ökar, men kostnaderna skrämmer

ANNONS

Senaste nytt

Fler gröna bakslag

Bakslaget för Hornsea 4 är det senaste i raden av gröna projekt och påkostade vindkraftparker som gått om intet på grund av stigande kostnader och geopolitisk risk, skriver The Guardian.

Förra året drog Ørsted tillbaka två havsbaserade vindkraftparker på USA:s västkust, och svenska Vattenfall pausade sitt miljardprojekt Norfolk Boreas i Nordsjön, som skulle ha gett el till 1,5 miljoner brittiska hem 2023.

På USA-markanden har utmaningarna förvärrats ytterligare av Donald Trump-administrationen som lovat att stoppa all havsbaserad vindkraft ”från dag ett”. Ett stort projekt som utvecklats av norska Equinor har nyligen fått formellt stoppbesked.

Läs mer: Trots dubbla nej, planerar ny vindkraft till havs. Dagens PS

Utmanar klimatmål

Utbyggnaden av havsbaserad vindkraft är samtidigt en bärande del i premiärminister Keir Starmer och Labours strategi för att elektrifiera Storbritannien med fossilfri energi till 2030. Att ett prestigeprojekt i storleksordningen 2,4 GW försvinner innebär ett betydande avbräck i planen.

Premiärminister Keir Starmers regering har lovat fossilfritt 2030, nu äventyras klmatmål.
Premiärminister Keir Starmers regering har lovat fossilfritt 2030, nu äventyras klmatmålen. (Foto: HENRY NICHOLLS AP/TT)

En talesperson för det brittiska energidepartementet säger till Politico att regeringen “kommer att arbeta med Ørsted för att få Hornsea 4 på rätt spår igen” och betonar att det fortfarande finns “en stark pipeline av projekt” för att nå 2030-målet.

ANNONS

Nästa auktion avgörande

Pausen för Hornsea 4 har ändå väckt britternas oro kring regeringens klimatmål och ökat pressen på den kommande auktionen för nya elproduktionskontrakt.

Nästa runda i det brittiska stödsystemet – Allocation Round 7 (AR7) – väntas senare i år och ses som det avgörande och sista realistiska tillfället att säkra den kapacitet som krävs för att klara 2030-klimatmålen.

“Det här höjer insatserna. Det är avgörande att regeringen gör allt för att nästa auktion blir en framgång, säger Dhara Vyas, vd för branschorganisationen Energy UK, till The Guardian.

Målet är att fördubbla landbaserad vindkraft, tredubbla solkraften och fyrdubbla den havsbaserade vindkraften till 2030, samtidigt som andelen el från gas ska ned till fem procent.

Givet detta kommer pausningen av Hornsea 4 mycket olägligt.

Klimatmålet om ett fossilfritt elsystem 2030 kan fortfarande nås, “men det är uppenbart att en stor del av den kapaciteten nu måste hittas någon annanstans om projektet inte återupplivas”, säger en källa som vill vara anonym till Politico.

Skakig tid för Ørested

För Ørsted har det varit en turbulent period. Bolaget har genomgått en större omstrukturering, bytt vd, slopat utdelningarna för åren 2023–2025 och sett sitt börsvärde rasa med omkring 80 procent sedan toppnoteringen 2021.

Förlusterna för Hornsea 4 väntas landa på motsvarande 5–7 miljarder kronor under 2025.

Trots det håller Ørsted fast vid sin prognos om ett rörelseresultat (EBITDA) på 25–28 miljarder danska kronor för helåret 2025, exklusive nya partnerskap och avbokningskostnader.

Ørsted pekar på kortsiktiga utmaningar inom leverantörsled, regelverk och ekonomi, men ser positivt på framtiden för havsbaserad vindkraft, givet den kraftigt ökande efterfrågan på energi.

Läs mer: Nu blåser det rejält kring vindkraften

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS