Ruinerna av den romerska staden Aenaria har återfunnits under havet vid Ischia – en länge glömd del av antikens historia börjar nu visa sig.
Italiens försvunna stad återuppstår under ytan


Mest läst i kategorin
I vattnen utanför ön Ischia växer ruinerna av en romersk stad fram från havets botten.
Staden Aenaria, som tros ha sjunkit efter ett vulkanutbrott för nästan 2 000 år sedan, är nu tillgänglig för besökare via undervattensturer.
Missa inte: Tiden flyger förbi med åldern? Forskare har en möjlig förklaring. Dagens PS
Ett oväntat fynd
Någon gång kring år 180 efter Kristus tros ett vulkanutbrott på ön Ischia ha sänkt hamnstaden Aenaria i havet. Det finns inga samtida skildringar av katastrofen, vilket skiljer den från till exempel Vesuvius utbrott år 79 som begravde Pompeji. Under nästan två millennier var det ingen som visste exakt var Aenaria låg eller om den ens existerade.
Första spåret dök upp 1972 när två dykare hittade romersk keramik och blytackor i Cartaromanaviken utanför Ischias östkust. Trots försök till utgrävningar gick arbetet i stå. Men 2011 tog en grupp lokala sjömän och entusiaster nya tag. De började gräva i havsbotten och hittade rester av en romersk kaj två meter under det vulkaniska sedimentet.
”Vi startade från noll. Vi hade tur som trodde på det och sen faktiskt hittade det”, säger Giulio Lauro, som grundat Marina di Sant’Anna, det kulturella initiativ som leder arbetet.

Sedan dess har fynden blivit fler. Bland annat har man hittat mosaiker, amforor, mynt, redskap och till och med en träbåt.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Romersk historia i nytt ljus
Staden Aenaria nämns i antika texter som Plinius den äldre och Strabon, men det var länge oklart om den verkligen låg på Ischia. Ön kallades tidigare Pithecusae av grekerna som koloniserade den på 700-talet före Kristus. När romarna tog över runt år 322 före Kristus bytte ön namn till Aenaria, vilket ledde forskare att länge leta efter ruiner på land.

”Namnet var dokumenterat men ingen kunde hitta platsen”, säger Lauro. Arkeologerna letade på fel ställe. Staden låg under vattnet.
BBC rapporterar att fynden inkluderar ett stort romerskt hamnkomplex med kopplingar till hela Medelhavet. Radiokarbondateringar visar att kajens träpålar är från perioden 75 till 30 före Kristus. Man har också hittat en förtöjningspollare i brons formad som ett svanhuvud och blyprojektiler som kan tyda på att platsen haft militär betydelse.
Chefsarkeologen Alessandra Benini förklarar att det också finns tecken på att området varit bebott. Bland fynden finns tusentals mosaikbitar, takpannor, kammar och nätverktyg, olika föremål som tyder på vardagsliv snarare än enbart handel.
Läs också: Bubbelplast – nyckeln till ett av mänsklighetens största problem? Dagens PS
En unik upplevelse för besökare
Under sommarsäsongen, mellan maj och oktober, kan turister besöka platsen via snorkling, dykning eller båtturer med glasbotten. Alla turer inleds med en 3D-film som visar en digital återuppbyggnad av Aenaria. I det lilla museet visas fynd som oljelampor och romerska golvplattor under glasgolv.
”Det vi hittat är 99 procent under vattnet”, säger Benini.
”Det är som Pompeji. Innan det grävdes ut visste ingen att det fanns. Men det betyder inte att det inte var viktigt”, tillägger hon.

Utgrävningarna fortsätter varje sommar, trots begränsad finansiering. Benini hoppas att nya tekniker som Lidar och georadar ska ge ännu fler svar, och kanske avslöja själva stadens grund.
“Det är dyrt. Vi behöver fler investerare”, betonar Benini.
”Min dröm är att hitta den del där människor faktiskt bodde. ”Om vi har hittat hamnen, då vet vi att det fanns en stad”, tillägger hon.
Läs även: Vuxna barn hemma – då bör du sätta ekonomiska gränser. Dagens PS
Läs även: Dottern flyttade hem igen – föräldrar betalar över 47 000 kr. Dagens PS

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.