Dagens PS

Guldbaron hindras lämna Ryssland – kan fråntas allt

Konstantin Strukov och Vladimir Putin från 2012. Foto: (Government.ru, CC BY 4.0 / Wikimedia Commons)
Johan Colliander
Johan Colliander
Uppdaterad: 08 juli 2025Publicerad: 08 juli 2025

En av Rysslands rikaste män, Konstantin Strukov, hindras från att lämna landet. Detta efter att myndigheter utreder korruption och möjligheter att förstatliga hans bolag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under lördagen som Konstantin Strukov försökte flyga från Ryssland till Turkiet i sitt privata jetflygplan. Men de ryska myndigheterna satte stopp för flygningen, bordade planet och fråntog Strukov hans pass, rapporterar Moscow Times.

Läs även:
Sparkad rysk minister död timmar efter beskedet. Dagens PS

Bakgrunden är att en domstol i landet beslutat att beslagta Strukovs tillgångar, däribland aktier i 11 bolag. Bland dessa återfinns guldgruvebolaget Yuzhuralzoloto där Strukov är vd. Bolaget är Rysslands tredje största guldgruvebolag.

Anklagas för korruption

Konstantin Strukov har förutom sina stora tillgångar på flera miljarder och ett antal bolag även politiska positioner i Chelyabinsk-regioner och är medlem i det det regeringspartiet Enade Ryssland.

Han anklagas nu för att ha använt sig av sin politiska position för att kunna fixa lukrativa gruvavtal för både guld och kol och för att ha registrerat dem i familj och bekantas namn.

Strukov har tidigare sagt att han inte har haft för avsikt att lämna landet och att han “inte har någonstans att ta vägen”. Enligt uppgifter från hans gruvbolag Yuzhuralzoloto ska han ha ägnat lördagen åt att jobba på sitt kontor i Moskva.

Ryssland vill förstatliga

Yuzhuralzoloto började som ett sovjetiskt bolag 1976 men privatiserades 1993 i och med Sovjetunionens fall, skriver Reuters. Det olönsamma bolaget köpets sedermera upp av Konstantin Strukov för 12,8 miljoner rubler, cirka 162 600 dollar.

ANNONS

Bolaget kunde, med nya guldfyndigheter i Khakassia och Krasnoyarsk, göra stora vinster och öka produktionen från tre ton per år till tio ton mellan åren 2004-2012.

Missa inte:
Potatisbrist – ännu ett tecken på Rysslands kris? Realtid

Det är det här innehavet som ryska myndigheter nu vill återförstatliga. De hävdar att Strukov, via sina politiska kanaler, på ett olagligt sätt tillförskaffat sig bolaget från början, skriver Moscow Times.

Det råder oro bland många av Rysslands affärsmän om de står näst på tur att bli av med sina tillgångar. Efter invasionen av Ukraina har utländskt kapital främst varit oroliga för att ryska staten skulle beslagta deras tillgångar. Men Kreml har också allt mer börjat titta på möjligheterna att beslagta även inhemska tillgångar och flera ryska oligarker lever minst sagt farligt.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Colliander
Johan Colliander

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Johan Colliander
Johan Colliander

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS