Läget mellan Sverige och Turkiet blir allt mer spänt och Finlands utrikesminister har nu öppnat för att Finland kan kan gå med i Nato utan Sverige.

ANNONS

Det finns en gräns för hur länge Finland är villigt att vänta på att gå med i Nato, det rapporterar Svenska Dagbladet.

För tidigt att ta ställning nu

Trots löftet att Sverige och Finland ska gå med i försvarsalliansen tillsammans öppnar nu den finländska utrikesministern Pekka Haavisto för att gå med utan Sverige.

”Självklart måste vi ändå utvärdera läget om det visar sig att Sveriges ansökan stampar på stället en lång tid framöver”, säger han till Yle.

Han säger dock att det ännu är för tidigt att ta ställning till om Finland på egen hand ska gå vidare i Nato-processen och att Sverige, Finland och Turkiet försöker få till ett möte i vår.

Sverige respekterar överenskommelsen

Utrikesminister Tobias Billström (M) skriver i en kommentar till Yle att Sverige har varit i kontakt med Finland för att ta reda på vad som egentligen avses.

”Sverige respekterar den överenskommelse som finns mellan Sverige, Finland och Turkiet om vårt Natomedlemskap. Det har vi gjort så här långt och det ska vi fortsätta göra”, skriver han till Yle.

Läget börjar bli besvärligt

Lauri Nurmi, ledarskribent och Natokorrespondent på den politiskt obundna tidningen Iltalehti, säger att man i Finland börjar inse att läget börjar bli besvärligt.

”Det oroar både politiker och vanliga människor att det är så pass många i Sverige som är emot ett samarbete med Erdogan, och därmed Natomedlemskapet”, säger han till SvD.

ANNONS
ANNONS

Han berättar att alla källor han talat med nu säger att de är oroliga för att konflikten mellan Sverige och Turkiet inte ska lösas och att ratificeringen av Sveriges och Finlands medlemsansökningar ska ta lång tid.

Pekka Haavisto utvecklar sitt resonemang

Efter sina uttalanden till Yle höll Pekka Haavisto på tisdagen en presskonferens och sade att Finlands och Sveriges gemensamma Natoresa fortsätter, det rapporterar SvD.

”Erdogans uttalanden i går fick oss att tänka om, även om Finlands och Sveriges gemensamma resa fortsätter”, sade han, skriver SvD.

Hoppas på ratificering i juli

Men han påtalade att det finns risk för att processen försenas och att Turkiet har tidigarelagt sitt val, varför det finns två fönster för Finlands Nato-ansökan att bli ratificerad av Turkiet, innan eller efter valet.

Pekka Haavisto tror inte att Turkiets godkännande kommer innan det turkiska valet i maj, men hoppas att det sker innan Natotoppmötet i juli.

Finland har enligt honom betonat för Turkiet hur viktigt det är att Sverige och Finland går med i Nato samtidigt. Han sade att det för Finland handlar detta om den starka, bilaterala relationen till Sverige.

Även försvarsministern tonar ned

Finlands försvarsminister Mikko Savola tonar även han ned signalerna om att Finland kan gå framåt i Nato-processen utan Sverige.

”Nu gäller det att hålla huvudet kallt. Vi har ansökt om NATO-medlemskap samtidigt som Sverige”, skriver han på Twitter.

ANNONS
ANNONS

”Det ligger i Finlands, Sveriges och Natos intresse att vi avslutar tillsammans”, fortsätter han i sin Tweet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Paludan får bränna koran vid Turkiets ambassad [Dagens PS]

Läs mer: Ingen Natoresa till Turkiet – även finskt besök ställs in [Dagens PS]

Läs mer: Fiona Hill: Ser mörkt ut för Sveriges Nato-inträde [Dagens PS]