Dagens PS

Fiasko: Mer EU-pengar till Ryssland än Ukraina

Zelenkyj och Putin
EU fortsätter att pumpa in pengar i Putins krigsapparat genom fortsatta köp av rysk olja och gas.(Kollage: Grigory Sysoyev / Stephanie Lecocq / AP / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 04 maj 2025Publicerad: 04 maj 2025

EU:s ledare pratar om ett starkt stöd till Ukraina samtidigt som medlemsländer fortsätter att köpa energi från Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots krig, sanktioner och tre års försäkringar om ”total isolering” är den Europeiska unionen fortfarande en av Kremls viktigaste inkomstkällor.

En ny granskning visar att de europeiska energiköpen inte bara fortgår – de överstiger dessutom det ekonomiska stöd som skickats till Kiev.

Läs även: Här importerar EU mer än någonsin – från Ryssland. Dagens PS

”Vi finansierar båda sidor av kriget”

Reportaget från Sveriges Radio målar upp en bild som väcker starka reaktioner. EU-länder köper fortfarande rysk olja och gas för mångmiljardbelopp – pengar som går rakt in i den ryska statsbudgeten och därmed krigsmaskineriet i Ukraina.

Utlämnad från Norge togs emot av Putin
Vladimir Putin på Vnukovo, regeringens flygplats utanför Moskva, där han tar emot ryska spioner, bland dem Mikhail Mikushin, i augusti 2024. (Foto: Mikhail Voskresensky/AP-TT)

“Det är groteskt. Vi finansierar båda sidor av samma krig”, säger en intervjuad parlamentsledamot i reportaget.

I granskningen medverkar också energiforskare och analytiker som pekar på hur importen sker genom undantag och kryphål. Bland annat har flera östeuropeiska länder dispens för att fortsätta köpa rysk gas.

Även olja som blandats i tredjeländer, exempelvis Turkiet eller Indien, kan exporteras vidare till EU utan att spåras.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Rysslands export till EU större än stödet till Ukraina

Flera aktuella rapporter ger en samstämmig bild. En analys från Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA), publicerad i april 2025, visar att EU under det tredje krigsåret importerade ryska fossila bränslen för mer än 18,7 miljarder euro.

Det alltså mer än vad som gick till Ukraina i direkta stödprogram under samma period.

Handelshögskolan i Stockholm, genom sitt SITE-institut, har i en färsk rapport till regeringen bekräftat att EU:s energiköp fortfarande är en ”betydande pelare” i den ryska krigsekonomin.

“Så länge dessa flöden fortsätter undermineras varje politiskt budskap om stöd till Ukraina”, säger SITE-ekonomen Anders Åslund.

Pressen ökar på Bryssel

Flera röster inom EU-parlamentet kräver nu krafttag. Dels en hårdare tillämpning av existerande sanktioner, men också utökad kontroll av energiflöden via tredjeland – och full transparens över vem som köper vad.

“Det handlar inte bara om pengar. Det handlar om politisk trovärdighet”, sade den tyska parlamentsledamoten Viola von Cramon nyligen i ett anförande i Strasbourg.

Även medborgaropinionen börjar svänga. Enligt en undersökning från European Council on Foreign Relations anser en majoritet av EU-medborgare att rysk energi borde förbjudas helt, oavsett konsekvenser för priset.

ANNONS

Men trots pressen går det långsamt. Importvolymerna har visserligen minskat jämfört med tiden före invasionen. Men beroendet finns kvar och med det, pengaflödet.

Frågan många nu ställer sig: Hur länge kan EU tala om principer – och samtidigt betala för att undergräva dem?

Läs även: Rysslands motståndskraft kan vara slut – tillväxten nära noll. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS