Dagens PS

EU: Så ska du förbereda dig för kriget

EU vill se alla förbereda sig för kris och krig
CIP – Civil insatsperson. När krisen, kriget eller extremvädret kommer kan många CIP behövas. Nu lanserar EU en ny beredskapsstrategi. (Foto: Mats Schagerström/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 26 mars 2025Publicerad: 26 mars 2025

Hot om krig och sjukdomar gör att alla behöver ha tre dagars förnödenheter hemma, skriver EU i sin nya beredskapsstrategi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje medborgare bör lagra tillräckligt med mat för att vara självförsörjande i minst 72 timmar i händelse av kris. Det slår EU-kommissionen fast i den beredskapsstrategi som ska presentas, skriver Politico.

“I händelse av extrema störningar är den inledande perioden den mest kritiska”, står det i dokumentet, som beskriver möjliga scenarier – från krig till cyberattacker via dödliga sjukdomar och översvämningar eller andra former av extremväder.

EU-kommissionens vice ordförande Roxana Mînzatu ska presentera strategin under dagen, en strategi där budskapet är “fixa ditt tak medan solen skiner”, säger Mînzatu till Politico inför presentationen med tillägget att ambitionen är att ”hjälpa individer på hushållsnivå”.

”Brådskande fråga”

Några veckor efter att EU publicerat sin första försvarsstrategi kommer alltså beredskapsplanen som säger att det är ”en brådskande fråga” för EU och medlemsländerna att stärka beredskapen i alla avseenden.

En del i det är att förbereda sig för krig. Beredskapsstrategin vill se en krishantering där alla från medborgare till företag och regering i alla länder, är involverade.

En central del handlar om att vara förberedda på cyberattacker. Sedan invasionen av Ukraina har Ryssland ökat cyberaktiviteten och även Kina, Iran och Nordkorea riktar sig konsekvent mot väst med attacker.

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

ANNONS

Senaste nytt

EU:s varningssystem

ANNONS

Ett nyckelförslag är att inrätta ett “europeiskt varningssystem för cybersäkerhet”, som kommissionen.  Den vill även se digital utbildning och hjälp för länder som vill in i EU, dessutom efterlyser man ett bättre samarbete med Nato.

Beredskap handlar “inte bara om potentiella konstgjorda konflikter”, säger Roxana Mînzatu.

“Det handlar exempelvis om hur vi reagerar på översvämningar; vi har sett vad som har hänt i Spanien”, som drabbades av monsteröversvämningar förra året. Många människor vet inte vad de ska göra inför naturkatastrofer”, konstaterar EU-kommissionären.

Lagringsstrategi en metod för EU

Kommissionen föreslår en lagringsstrategi inom EU för att stärka tillgången till kritiska resurser, inklusive för nöd- och katastrofinsatser och medicinska åtgärder, kritiska råvaror, energiutrustning och eventuellt mat och vatten.

Roxana Mînzatu hävdar att det inte är någon motsättning mellan försvarsrelaterad och klimatmässig beredskap.

Ingen konflikt mellan klimat och försvar

“Du kan inte ha försvar eller ett grönt Europa utan beredskap, och du kan inte ha beredskap genom att ignorera de gröna ambitionerna och de gröna målen för EU”, sammanfattar hon.

Att vara bättre förberedd kommer även att kräva mer flexibel tillgång till kontanter, påpekar rapporten som i en bilaga listar ett 60-tal nyckelåtgärder som ska genomföras inom de kommande två åren.

ANNONS

Där finns ökad övervakning av falska nyheter, bedömning av nivån på beredskap inom finansiella tjänster och arbetsberedskap i skolans läroplaner, i de fallen åtgärder som ska initieras i år.

Vår beredskap är…noterad. Dagens PS

MSB: “Svensk krisberedskap behöver bli bättre”. Dagens PS

Saabchefen vill se bättre krigsberedskap. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS