Dagens PS

EU anmäler Kina: "Tvångsmetoder"

Valdis Dombrovskis
EU-kommisssionens vice ordförande Valdis Dombrovskis menar att Kinas metoder bryter mot internationella handelsregler. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 07 dec. 2022Publicerad: 07 dec. 2022

EU har anmält Kina till WTO för att bryta mot frihandelsregler i två fall. Bland annat kan Kina ha använt en form av utpressningsmetoder gentemot Litauen efter att Taiwan har etablerat ett handelskontor där.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombroskis säger till Bloomberg att det handlar om tvångsmetoder från Kinas sida. Förutom handelsrestriktionerna mot Litauen har Kina infört regler som gör det svårare för bolag att skydda sina patent.

Anledningen till att EU väljer att ta upp fallen är att de får genomslag på den organisatoriska nivån.

Innan man tog upp metoderna till WTO har EU haft diplomatiska förhandlingar och kontakter med Kina, men det räckte inte till för att uppnå resultat.

Sedan december förra året blockerar Kina produkter från Litauen eller de som har litauiska komponenter i sig. Detta efter att Taiwan har öppnat en handelsenhet i landet.

Både svenska och tyska företag fanns bland de drabbade, och Litauens export till Kina har minskat med hela 80 procent.

WTO förväntas inrätta en panel för att lösa tvisten i början av 2023, och domen kan ta upp till ett och ett halvt år.

Kinesiska myndigheter har blockerat litauiska produkter genom att neka förtullning och genom särskilda sanitära krav på en del av produkterna.

Kina hindrar patenträttegångar

Men Litauen är inte det enda landet som blir drabbat av olika handelshinder som Kina sätter upp. I stället rör det sig om en systematik. 

ANNONS

Det här blir ett testfall för WTO, menar Valdis Dombrovskis. Domen kommer att visa om man kan döma i ett fall där det inte finns några skriftliga dokument eller formella uttalanden. Beviset för Kinas strategi ligger enbart i den synliga effekten, kinesiska tjänstemän har inte uppgivit några skäl.

Förutom diskussionen om handelskontoret i Litauen kommer EU att ta upp Kinas agerande kring patent. Företag hindras genom den kinesiska politiken att skydda högteknologiska patenträttigheter i domstol.

Kinesiska domstolar har utfärdat så kallade ”anti-stämningsförordningar” (anti suit injunctions) sedan augusti 2020.

Det bolag som lämnar in ett ärende utanför landets gränser för att lösa en tvist om patent får böter på upp till 136 000 dollar per dag.

”Vi ser denna praxis som skadlig för innovationstillväxten i Europa. Den berövar europeiska högteknologiska företag rätten att utöva och upprätthålla sina patenträttigheter”, säger Valdis Dombrovskis till Bloomberg.

Läs också:

Kina och Saudiarabien i möte – vänder USA ryggen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS