Ryssland väntas INTE förlänga gasstopp

Uppdaterad: 20 juli 2022Publicerad: 20 juli 2022
Ryssland
Tvärtemot vad många befarat kommer nu uppgifter om att Ryssland väntas slå på gasförsörjningen till Europa igen. (Foto: TT)

Tvärtemot vad många befarat kommer nu uppgifter om att Ryssland väntas slå på gasförsörjningen till Europa igen.

ANNONS
ANNONS

I morgon, torsdag, kommer Ryssland enligt uppgift att återuppta gasexporten till Tyskland och Europa, rapporterar Reuters.

Nord Stream 1, som sträcker sig över Östersjöns botten till Tyskland, stängdes av för tio dagars underhåll 11 juli och skulle slås på igen 21 juli, det vill säga på torsdag.

Dock har både europeiska politiker och företagsledare haft farhågor om att Ryssland skulle förlänga sitt gasstopp och använda energiförsörjningen som politiskt påtryckningsmedel då landet är hårt ekonomiskt sanktionerat från väst på grund av invasionen och kriget i Ukraina.

Detta påstående tillbakavisade ryssarna och nu verkar det som att gaskranarna planenligt skruvas på igen.

Enligt Reuters källor, som vill vara anonyma, väntas driften i gasrörledningen återupptas i morgon, men med mindre än sin kapacitet på cirka 160 miljoner kubikmeter (mcm) per dag.

Rörledningen uppges stå för mer än en tredjedel av den ryska naturgasen till EU.

Förra månaden minskade helstatligt ryska kontrollerade Gazprom gasexporten genom Nord Stream 1 till 40 procent av sin kapacitet och motiverade detta med förseningar av återkomsten av en turbin Siemens Energy efter service i Kanada.

Läs även: Gazprom förklarar force majeure till europeiska gasköpare

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.