Storbritannien står inför en hotande vinterkatastrof i energikrisens spår, men Norge ser ut att bli räddningen – kanske till och med 20 år framåt.

ANNONS

Omfattande strömavbrott hotar Storbritannien i vinter, men nu kan ett hela 20 år långt naturgaskontrakt med Norge avvärja risken för det.

Nästa vecka väntas avtalet mellan Storbritannien och Norge undertecknas, även om förhandlingarna om pris, mängden gas och längden på kontraktet inte är helt klart, berättar Bloomberg med hänvisning till en icke namngiven källa med insyn i processen.

Om kontraktet löper över två decennier – som det talas om – är risken överhängande att det svårt krisande Storbritannien får betala ett överpris för gasen sett till marknadspriserna.

Den volatilitet som utlösts på energimarknaden har gett energiproducenterna hävstångseffekt.

Storbritannien vill till varje pris förhindra strömavbrott

Samtidigt är de brittiska myndigheterna angelägna om att pinsamma strömavbrott måste undvikas i vinter.

ANNONS
ANNONS

Energitillsynsmyndigheten Ofgem varnade i måndags för ”betydande risk” för gasbrist när kylan slår till och att kraftverk kan stängas av, framgår det.

Ryssland anklagas för att ligga bakom energikrisen då landet strypt sina gasflöden till Europa som svar på västs ekonomiska sanktioner för invasionen och kriget i Ukraina.

Ledningen i Kreml i Moskva har kategoriskt tillbakavisat påståenden om vedergällning med energin som vapen för sanktionerna.

Men de facto råder nu en energikris som väntas tillta i styrka, även om Europa fyller på sina volymer i gaslagren från andra håll.

Britterna förhandlar även med Qatar om långa gaskontrakt

Med den dämpade globala gasförsörjningen har konkurrensen på marknaden hårdnat och skickat upp gaspriserna mot nya höjder.

Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss har uttalat till Sky News att britterna ”tittar på långsiktiga energikontrakt med andra länder”, men något avtal är ännu inte undertecknat, tillade Truss.

ANNONS
ANNONS

Enligt The Times förhandlar britterna även med Qatar, utöver Norge, om en energilösning inför vintern.

Sedan tidigare förs även diskussioner med producenter av flytande naturgas i USA om kontrakt som sträcker sig över 20 år.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Shell-chef vill beskatta sig själv – inget pristak på gas [Dagens PS]