Ett skifte kan vara på gång i dansk energipolitik. Efter 40 års förbud mot kärnkraft överväger regeringen en sådan satsning.
Danmark och Italien vänder om kärnkraft


Mest läst i kategorin
Danmark har ett 40 år gammalt förbud mot användning av kärnenergi. Nu funderar regeringen på att föreslå att förbudet rivs upp.
Regeringen har börjat överväga möjligheterna och riskerna med att använda kärnkraft, sade klimat- och energiminister Lars Aagaard onsdag.
Danmark förbjöd användningen av kärnkraft mars 1985, efter att folketinget röstade bort kärnkraften ur landets energiplanering. Förbudet kom alltså ett år före Tjernobyl-katastrofen och efter mångåriga danska klagomål på svenska kärnkraftverket Barsebäcks placering nära Danmark.
Historisk vändpunkt ger mer kärnkraft och gas? Dagens PS
”Ny teknik växer fram”
Säkerhetsfrågorna är inte mer lösta i dag och problemen med den evighetslånga förvaringen av avfallet fortfarande en öppen frågan, men nu överväger Danmark ända att lägga över det ansvariga på framtida generationer.
Det handlar nu enligt energiministern om att eventuellt använda avancerad teknik i form av små modulära reaktorer, SMR, refererar Oilprice.
“Vi observerar att ny kärnteknik håller på att växa fram, små modulära reaktorer. Regeringen har beslutat inleda en utredning om potentialen hos dessa nya kärntekniker”, säger Lars Aagaard enligt danska Politiken.
”Men det räcker inte att bara ha potential. Vi måste också förstå vad det betyder för det danska samhället om vi ska möjliggöra dessa teknologier”, tillägger ministern.
Avstår inte från sol och vind
Traditionella kärnkraftverk är inte aktuella, enligt regeringen. Det handlar enbart om att studera nästa generation små modulära reaktorer.
Öppningen mot kärnkraft betyder inte heller att Danmark avstår från nuvarande energipolitik med vind- och solenergi som ”de billigaste och snabbaste vägarna till grön omställning”, enligt energiministern.
Vind- och solkraft står för närvarande för hälften av Danmarks elförsörjning. Bland utvecklade ekonomier har Danmark en av de högsta andelarna vindkraft, som tillsammans med bioenergi och solceller utgör över 80 procent av elmixen.
Italien på samma linje
Ett annat EU-medlemsland, Italien, överväger också en återgång till kärnkraft efter 40 år. Italien har redan gått framåt med åtgärder för att återgå till kärnkraft, noterar Oilprice.
Tidigare i år godkände den italienska regeringen ett förslag om att utarbeta lagar som i slutändan leder till en återgång till kärnkraft.
Italien stoppade kärnreaktorer efter en folkomröstning 1987. 2011 avvisade italienarna återigen kärnkraft i ytterligare en folkomröstning.
Förra året uttalade Giorgia Meloni och den italienska regeringen att den planerar att ändra lagstiftningen.
Tanken bakom det är även i Italien att kunna använda små modulära reaktorer, utåt med det politiskt korrekta argumentet att kunna minska koldioxidutsläppen från industrin.
40 år och stopp – Sveriges största reaktor pausas. Dagens PS
Svenskarna vill ha kärnkraft – vägrar betala för den. Realtid
Persikor från kärnkraftsområde till salu. E55

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.