Dagens PS

Cyberchefen: Kinas cyberattacker extremt aggressiva

Kinas president Xi Jinping utbildar statliga myndigheter och företag i hur man skyddar statens hemligheter
Kinas president Xi Jinping utbildar statliga myndigheter och företag i hur man skyddar statens hemligheter (Foto: Tingshu Wang/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 31 maj 2024

Kina blir alltmer aggressiva i sina cyberattacker och använder sina egna företag för att upptäcka sårbarheter i deras datanätverk, vilka sedan utnyttjas för att rikta sig mot andra länder och industrier. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Timothy Haugh, chef för National Security Agency (NSA) och Cyber Command i USA, som avslöjar Kinas aggressiva hackningsstrategi. 

“Vi ser verkligen att Kina blir allt mer aggressiva”, säger han till Bloomberg, och tillägger: 

“USA arbetar nu snabbt med flera olika nationer för att hitta sårbarheter i våra system och undersöka vilka åtgärder Kina kan ta för att utnyttja dessa”. 

Anklagelserna duggar tätt

I mars anklagade USA, Storbritannien och Nya Zeeland Kina för att sponsra skadlig cyberaktivitet riktad mot demokratiska institutioner. 

London och Washington hävdar att kinesiska hackare har riktat sig mot politiker och företag under flera år och stulit stora mängder brittisk information. 

Kina, som ser sig själva som ett offer för cyberattacker från USA och dess allierade, förnekar dessa anklagelser och kallar dem “grundlösa och oansvariga.”

ANNONS

Senaste nytt

Kina omorganiserar

ANNONS

President Xi Jinpings regering har erkänt att de står inför “oöverträffade risker och utmaningar” när det gäller att skydda nationella hemligheter. 

Därför har de nu intensifierat utbildningen vid statliga myndigheter, universitet och statliga företag i hur man skyddar statens hemligheter.

Kina har också nyligen påbörjat en omfattande omorganisering av sina cyberstyrkor. 

Den Strategiska stödstyrkan, som skapades för mer än åtta år sedan för att förbättra förmågor inom rymd-, cyber-, politisk och elektronisk krigföring, kommer att ersättas av en ny gren kallad Information Support Force.

Ny ledare, nya utmaningar

Timothy Haugh tog över efter pensionerade general Paul Nakasone tidigare i år. Redan innan han tog över varnade han för de hot som AI kan utgöra inför valet 2024 och att Kinas potentiella export av AI-teknologi kan användas för att kontrollera civilbefolkningar.

Med en alltmer komplex cyberarena står Haugh och hans team nu inför utmaningar som kräver globalt samarbete och snabba åtgärder för att säkerställa cybersäkerheten. 

Läs också:

ANNONS

EU-toppen: Kinas export hotar hela världen. Dagens PS

Marknaden bryr sig inte om Rysslands och Kinas utfall. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS