Dagens PS

Charles III – regent över resterna av ett imperium

Samväldet
När drottning Victoria styrde var Storbritannien ett av världens största imperier. Idag är det bara resterna av detta som kung Charles tar över som monark. (Bild: Popularhistoria.se)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 03 maj 2023Publicerad: 03 maj 2023

När drottning Elizabeth kröntes 1953 fick hon överta ett imperium där solen aldrig gick ner. Det land som Charles krönts till kung över i helgen är något helt annat. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Elizabeth den andra av Guds nåde Förenade Konungariket Storbritannien och Nordirlands och Hennes övriga rikens och territoriers Drottning, Samväldets överhuvud, Trons försvarare.”

Där har du den. Queen Elizabeths officiella titel under henens rekordlånga epok som överhuvud för det Brittiska samväldet. Ett land, ett rike, ett imperium med kolonier  spridda över hela världen. Så att solen aldrig gick ned i Imperiet.

Samväldet

När drottning Elizabeth firade 70 år på tronen, var Charles “bara” prins av Whales. I helgen kröns han till kung Charles III. (Foto: Backgrid)

I helgen tar dock det sista av Elizabeths era slut när Prins Charles kröns till Kung Charles III. Under hans mors epok har dock mycket av det hon klev in i 1953, förändrats till idag.

Så frågan är om solen faktiskt kan gå ned i det som är kvar av det imperium som en gång var världens största?

Samväldet

The Commonwelth, eller Samväldet som det idag heter, är en mellanstatlig organisation som består av 54 stater, som i stort sett samtliga är, eller har varit, en del av det brittiska imperiet.

Samväldet

Idag är det totalt 54 länder som är medlemmar i samväldet – de flesta gamla kolonier som ser nyttan i att hålla kontakten kvar med Storbritannien. (Foto: WIkiCommons)

ANNONS

Dock är det bara i 15 av dessa stater, allmänt kallade samväldesriken, som den Brittiska monarken fortfarande har den symboliska titeln Head of the Commonwelth, och är ländernas egentliga statschef.

ANNONS

Senaste nytt

30% av jordens befolkning

De 15 samväldesrikena täcker idag en yta av 18,7 miljoner kvadratkilometer där över 150 miljoner människor bor. Men räknar du med samtliga 54 medlemsländers befolkning, motsvarar dessa idag hela 30 % av jordens befolkning.

Kan fortfarande tyckas vara stort, men ska jämföras med när Storbritannien stod på sin höjdpunkt 1922, då det omfattade närapå en fjärdedel av jordens landyta.

Samväldet

Det Brittiska imperiet i rosa, täckte närapå en fjärdedel av jordens yta när det var som störst. Historiskt sett endast slaget av det Mongoliska riket. (Bild: WikiCommons)

Sedan dess har mycket hänt. De första initiativen till att se över imperiets koloniers självbestämmande, gjordes med imperiekonferenserna som hölls på 1920- och 1920-talet.

Många av de länder som då ingick i imperiet, fick då sin självständighet och skulle vara fria och likvärdiga i samväldet. Dock skulle de fortfarande hållas samman av en gemensam trohet till den brittiska kronan.

Ett imperium faller sönder

ANNONS

Processen fortsatte sedan efter andra världskriget då avkolonialiseringen fortsatte. De flesta länder som blev självständiga valde dock att kvarstå som medlemmar i samväldet.

Samväldet

Flaggan som idag symboliserar Samväldet och dess 54 medlemsländer. (Foto: WikiCommons)

Under åren har sedan länder kommit och gått som medlemmar i Samväldet. Då organisationens huvudsakliga syfte är att stödja arbete för demokrati och folkrättsliga rättigheter, har enskilda länder valt att bryta sig ur eller helt enkelt blivit utkastade utefter hur deras politiska arbete har fungerat – eller inte fungerat.

Charles har tagit över

Efter drottning Elizabeths död i september 2022, var det Charles III som övertog rollen som organisationens överhuvud.

Så svaret på frågan om solen, blir nog att i Storbritannien kan nog solen numera gå ned. Men i Samväldet fortsätter solen att lysa dygnet runt, på resterna av det som en gång var historiens största riken.

De länder som idag är samväldesriken, och alltså har den Brittiska monarken som statsöverhuvud, är: Antigua & Barbuda, Australien, Bahamas, Belize, Grenada, Jamaica, Kanada, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent och Grenadinerna, Salomonöarna, Storbritannien och Tuvalu. 

Lär dig mer om:

ANNONS

Det Brittiska imperiets uppgång och fall

Whisky med kunglig glans

 

 

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS