Dagens PS

Arvingar kräver tillbaka nazistulen målning

Det japanska försäkringsbolaget Sampo Holdings köpte Vincent van Goghs berömda konstverk med solrosor, trots att den ursprungliga ägaren tvingades sälja den under nazitiden
Det japanska försäkringsbolaget Sompo Holdings köpte Vincent van Goghs berömda konstverk med solrosor, trots att den ursprungliga ägaren tvingades sälja den under nazitiden. (Foto: Wikimedia Commons/CC0)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 jan. 2023Publicerad: 17 jan. 2023

Vincent van Goghs oljemålning av solrosor borde återlämnas till arvingarna till målningens tidigare ägare då den såldes under tvång under nazitiden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det japanska försäkringsbolaget Sompo Holdings köpte Vincent van Goghs berömda konstverk med solrosor trots målningens smutsiga förflutna från nazitiden, det skriver arvingarna till familjen som tvingades sälja tavlan i en stämningsansökan, enligt Bloomberg.

Kräver över 10 miljarder i skadestånd

Arvingarna kräver över 1 miljard dollar, 10,45 miljarder kronor, i skadestånd för oljemålningen, som togs till Japan för 35 år sedan, då den såldes på auktion för nästan 40 miljoner dollar.

40 miljoner dollar motsvarar i dag nästan 418 miljoner kronor och var för 35 år sedan det högsta pris som någonsin betalats för en målning.

ANNONS

Senaste nytt

Vill ha tillbaks målningen

Paul von Mendelssohn-Bartholdy var en framstående bankir i Tyskland och han tvingades avstå från målningen år 1934, när judar i Tyskland berövades sina tillgångar.

Målningen är en av flera, föreställande solrosor, av Vincent van Gogh och den köptes av Yasuda Fire & Marine Insurance, som Sompo hette då, på en auktion på Cristie’s i London.

I stämningsansökan som lämnades in till den amerikanska federala domstolen i Northern District of Illinois den 13 december, skriver Paul von Mendelssohn-Bartholdys arvingar att de begär att få tillbaks målningen.

ANNONS

Hänsynslös likgiltighet

De begär även 690 miljoner dollar, drygt 7 208 miljoner kronor, i skadestånd från Sompo Holdings för vad de kallar orättvis berikning, och 750 miljoner dollar, drygt 7 835 miljoner kronor i straffskadestånd.

Arvingarna hävdar i sin stämningsansökan att försäkringsbolaget i många år felaktigt haft nytta av målningen samtidigt som de, antagligen av hänsynslös likgiltighet, visste att målningen är offer för nazistisk politik.

Har gjort upp om konstverk med museer

Eftersom målningen finns i Japan och arvingarna stämmer i USA är det oklart hur stora chanserna för en framgångsrik rättegång eller förlikning är.

Under åren har familjen utanför domstol gjort upp om återbördande av konstverk med Museum of Modern Art i New York, Guggenheimmuseet och National Gallery of Art i Washington.

Sompo bestrider påståendena

Sompo Holdings bestrider arvingarnas påståenden och säger att Yasuda Fire & Marine Insurances köp av målningen var “en fråga om offentligt register”, samt att de är redo att försvara sig i domstol.

ANNONS

“Den här målningen köptes rättvist på en Christie’s-auktion (för) 35 år (sedan), har visats i Tokyo i 35 år och det råder ingen tvekan om legitimiteten av dess ägande”, skriver försäkringsbolaget i ett mejl till Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Dolt självporträtt av van Gogh hittat

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS