Teknikkonsultbolaget Midrocs byggnad World Trade Center i Malmö är en av fyra nominerade till designpriset Stadsbyggnadspriset. Byggnaden, som ligger i Västra Hamnen, är täckt med självrengörande granitkeramikplattor. Priset delas ut nästa vecka av Malmö stad. 

Midroc skriver om nomineringen i ett pressmeddelande.

Den 2 september är det prisutdelning av Stadsbyggnadspriset som har delats ut sedan 1982. I år har juryn valt att nominera fyra finalister, varav ett av projekten belönas med utmärkelsen.

”Västra Hamnen har fått ett skimrande nytt landmärke”, så lyder en del av motiveringen till nomineringen för byggnaden Word Trade Center på Propellergatan.

Byggnaden har ritats av arkitekten Anders Blomqvist på uppdrag av fastighetsägaren Midroc. Byggnaden är den tredje World Trade Center kontorsfastigheten i Västra Hamnen. Här finns kontor, kontorshotell, konferenslokaler och service i butikslokaler. Detta tillsammans skapar nya möjligheter för samverkan och nya mötesplatser.

”Vårt mål har varit att skapa en skimrande diamant precis vid havet som kan stärka våra hyresgästers varumärken och samtidigt öka deras attraktionskraft som arbetsgivare. Målet har också varit att tillföra platsen ett nytt landmärke och en byggnad som bidrar till stadsbilden och som dessutom kan utgöra en referenspunkt i staden”, säger Maria Ekström, affärschef på Midroc.

ANNONS
ANNONS

Täckt av diamantfasetterade plattor

Fasaden är klädd i silverfärgade BIOS ceramic självrengörande diamantfasetterade granitkeramikplattor. 2 400 kvadratmeter fasadyta som fastigheten består av, kommer med fasadens självrengörande plattor bryta ner skadliga ämnen i luften motsvarande utsläpp från 110 fordon. Solens strålar gör att fasadytan självrengörs då organiska smutspartiklar frigörs från ytan.

”Utmärkande för årets finalister är att de har ett tydligt helhetsperspektiv kring utformningen av livsmiljön, oavsett om det gäller boende eller arbetsplatser. Människors hälsa och välmående är en stark utgångspunkt för alla projekten”, säger Sofia Hedén (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Juryns motivering till nomineringen:

“Västra Hamnen har fått ett skimrande nytt landmärke – en diamant med stark förankring i platsen. World Trade Center är en solitär som med sitt kraftfulla gestaltningsgrepp möter upp omgivningen på flera håll samtidigt; som orienteringspunkt i det livliga gaturummet och som fond till det lugna livet vid hamnbassängen. Fasadkompositionens geometri och rytm, tillsammans med fasadmaterialets luftrenande och fasetterade yta, återspeglar på ett lekfullt sätt himlens och havets skiftande färger och ljus.”

Läs mer: Tonade kontorsbyggnaden i Göteborg vinner Glaspriset [Dagens PS]