Kontorsbyggnaden Regionens Hus i Göteborg vinner Glasbranschföreningens pris Glaspriset 2020. White Arkitekter ligger bakom byggnaden, som är 15 våningar hög och har ett tonat mönster på fasaden. 

White Arkitekter skriver om nyheten i ett pressmeddelande.

Regionens hus är Västra Götalandsregionens nya högkvarter och mittpunkten i Göteborgs största stadsomvandling i modern tid.

Med dess 15 våningar och blanka expressiva glasfasader har den magnifika byggnaden gett staden ett nytt landmärke som gör intryck utan att bli för luxuös.

”Det är oerhört hedrande att få ta emot Glaspriset. Glas är ett material som man måste begripa och lära känna för att genom gestaltning kunna hantera de klimat- och energimässiga utmaningar vi står inför. När man integrerar arbetsmiljö och upplevelse med energi och klimat är en detaljerad kunskap om material en nödvändig förutsättning. Att få detta erkännande från materialbranschen är ett kvitto på att vi ligger i framkant”, säger Mattias Lind, ansvarig arkitekt på White Arkitekter.

Mörkgrön toning på fasaden

Höghuset är tonat från mörkgrönt i botten till skinande vitt i toppen. Det unika mönstret på glaset är skapat med ett screentryck i tre lager – ett hantverk med materialmässiga begränsningar, men som får ny prestanda med hjälp av nya digitala verktyg.

ANNONS
ANNONS

Tillsammans med Västfastigheter har White skapat en modern och transparent byggnad som är tillgänglig för alla och som speglar regionens värderingar. Huset är certifierat med Miljöbyggnad Guld, vilket innebär låg energiförbrukning och sund innemiljö.

”Vi på Västfastigheter är väldigt stolta över att få ta emot prestigefyllda Glaspriset för vår byggnad Regionens hus i Göteborg. Det har varit ett roligt och omfattande projekt, där vi i samverkan med flera aktörer arbetat dedikerat för att utveckla hållbara och moderna kontors- och konferenslokaler för regionens medarbetare”, säger Henrik Erdalen, projektledare för Nya Regionens hus på Västfastigheter.