Dagens PS

Neste gör flygbränsle av skräpmat

Neste gör flygbränsle av matolja från skräpmat
Matolja från skräpmat driver flygplan. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 maj 2021Publicerad: 19 maj 2021

Neste, världens största tillverkare av förnybar diesel, skapar hållbart flygbränsle av använd matolja.

ANNONS
ANNONS

Det finska petroleumbolaget Neste skapar en ny marknad för flygbränsle med låg koldioxidhalt, och de är säkra på att deras hållbara flygbränsle, SAF, kommer tilltala företag som vill få ned sina utsläpp.

Bolaget tror inte att bränslets högre pris kommer vara ett problem när folk börjar resa igen, efter pandemin.

“Folk kommer börja resa igen, men de vill flyga på ett mer hållbart sätt”, sade Nestes vd Peter Vanacker i en intervju, skriver Bloomberg. “Precis som vi gjorde med förnybar diesel, vi skapar den här marknaden”, fortsatte han.

1,5 miljoner ton per år

För att skapa mer hållbart flygbränsle investerar det finska bolaget 230 miljoner dollar i sitt raffinaderi i Rotterdam och expanderar sin anläggning i Singapore. Från slutet av 2023 kommer Neste kunna tillverka 1,5 miljoner ton av sitt flygbränsle varje år.

Nu ligger bolagets tillverkning av SAF på 100 000 ton per år, att jämföra med de 300 miljoner ton fossila bränslen som flygbranschen använde årligen, innan pandemin.

Biodiesel blev kassako

I mer än ett årtionde har Neste tillverkat biodiesel, bolaget gjorde sin första investering i förnybar teknik är 2005. Biodieseln var först en förlustaffär, men blev bolagets kassako 2018.

ANNONS

En av de tekniker som flygbolag tittar på för att få ned sina utsläpp är biobränslen. Finnair sade nyligen att de ska köpa 20 elflygplan för att använda till korta flygningar med början runt 2025, de tittar även på syntetiska förnybara bränslen.

Görs av olja från skräpmat

Förnybart flygbränsle görs av rester och avfall som matolja och animaliskt fett. Dessa bränslen minskar koldioxidutsläppen med så mycket som 80 procent. Innan Nestes SAF lämnar raffinaderiet blandas det med upp till högst 50 procent fossilt bränsle.

Förutom Finnair köper även andra flygbolag och flygplatser SAF direkt från Neste. Neste testar också att sälja sitt hållbara flygbränsle direkt till företag.

Läs mer: Flygbolaget visar intresse för svenskt elflygplan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS