Dagens PS

Klimatinvesteringar läggs inte där de bäst behövs

Översvämning på S:t Paulsgatan, Städer lägger inte klimatinvisteringar där de bäst behövs.
Översvämning på S:t Paulsgatan. En underökning av 812 städer visar att de flesta sade sig vara medvetna om att de står inför utmaningar som extrem hetta, översvämningar och stormar. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 maj 2021Publicerad: 12 maj 2021

Städer världen över implementerar åtgärder för att försöka minska klimatpåverkan men klimatinvesteringar görs inte alltid där de behövs.

ANNONS
ANNONS

Den ideella organisationen CDP släppte på onsdagen en undersökning av 812 städer, de allra flesta sade sig vara medvetna om att de står inför utmaningar som extrem hetta, översvämningar och stormar som försätter både deras infrastrukturer och befolkningar i fara.

Behövs mycket mer

Trots detta hade mindre än hälften av städerna en detaljerad plan för att ta itu med problemen. Bloomberg skriver att Mirjam Wolfrum, chef för policyengagemang vid CDP Europe, säger att det finns förbättringar i städernas klimatplaner men att det fortfarande finns luckor, samt att det behövs mycket mer, mycket snabbare.

Eftersom städer står för ungefär tre fjärdedelar av alla växthusgasutsläpp i världen är städer extremt viktiga för kampen mot den globala uppvärmningen. Städer konsumerar dessutom två tredjedelar av världens energitillgångar.

Enligt klimatforskare behöver utsläppen halveras till 2030 och nå netto noll till 2050 för att uppvärmningen ska stanna på, eller nära, 1,5 grader till slutet av århundradet.

Alla inför inte åtgärder

I de fyra områden som CDP säger har störst påverkan för att minska utsläppen, byggande, transport, elnät och avfallshantering, är det bara 17 procent av städerna som inför åtgärder.

Enligt rapporten identifierade ungefär hälften av städerna mer än 1 000 klimatprojekt som de skulle kunna åta sig, projekt som skulle kräva investeringar på sammanlagt 42 miljarder dollar.

ANNONS

Kunskap om klimatet behövs

De flesta av städerna fokuserar inte sina klimatåtaganden på de områden där det skulle ge bäst effekt. Bloomberg skriver att enligt Mirjam Wolfrum är de största hindren de komplexa miljöer som städerna existerar i med väldigt olika lokal kontext och olika statsfinansiella aspekter, hon menar att städer ofta tacklar ett av de områden som behövs men missar andra.

Information och kunskap om klimatet är första steget för städer att förstå sina klimatrisker, efter det bör de ta fram planer med lång- och kortsiktiga mål.

I CDP: undersökning hade 365 respondenter planer för att minska sina städers utsläpp under 2020, men endast 148 hade anpassat sig till vetenskapligt baserade mål.

Läs mer: Minska din klimatpåverkan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS