Dagens PS

Förnybar energi: "Europa riskerar att hamna efter"

Förnybar energi
Europa riskerar att hamna efter gällande förnybar energi, enligt företrädare för viktiga branscher i klimatomställningen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 08 juni 2021Publicerad: 08 juni 2021

Europa riskerar att hamna efter USA och Kina när det gäller förnybar energi om inte EU inför ny lagstiftning, menar ledande företrädare för kemikaliebranschen och vindkraftsbranschen. 

ANNONS
ANNONS

Martin Brudermüller, ordförande för världens största kemikaliebolag BASF, och Andreas Nauen, chef för världens näst största vindkraftstillverkare, Siemens Gamesa, säger att Europa riskerar att hamna efter i kampen om att ställa om samhället till förnybar energi.

Detta då saker sker fort i USA och Kina, men i Europa fastnar nya satsningar i snåriga regleringar, menar Brudermüller som påpekar att Kina ändrade lagstiftning på bara några veckor då BASF ville göra ett lokalt partnerskap för att få förnybar energi till en fabrik i landet, skriver Financial Times.

Europa däremot är ”Mycket långsamt och mycket komplicerat. Många planer för förnybar energi är nationella planer, inte EU-planer. Vi behöver energiintegration”, säger han.

“Kan inte översätta superambitiösa mål”

Andreas Nauen säger att vindkraften i EU bara är hälften av vad som krävs för att nå de nya målen på 55 procents sänkning av utsläppen till 2030.

”Politiskt är vi grönare än vi någonsin har varit i Europa. Men vi kan inte översätta superambitiösa mål till implementering i den hastighet som behövs. Det är därför vi fruktar att Europa kommer att hamna efter”

Snart nya förslag från EU 

De båda talade som representanter för sina respektive branschorganisationer Cefic och WindEurope. Om några veckor ska EU lägga fram förslag för att nå upp till de nya höjda klimatmålen. De båda företagsledarna hoppas på tydliga satsningar på förnybar energi och tydliga regler som stimulerar investeringar.

ANNONS

”Vi är en energiintensiv såväl som kapitalintensiv industri. Vi behöver . . . tydliga utsikter för investeringar, annars kommer inte investeringar att äga rum och det kommer att äventyra hela ekosystemet i Europa”, säger Brudermüller vars kemikaliefabrik i tyska Ludwigshafen väntas behöva tre gånger mer el än i dag till 2035. Samtidigt har företaget lovat att sänka sina utsläpp med 25 procent till 2030.

“Om jag inte har förnybar energi kan jag inte genomföra mina planer”, konstaterar BASF:s Martin Brudermüller.

Läs mer: Användningen av förnybar energi ökar – men inte snabbt nog

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS