Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj varnar för att Ryssland kan använda kemiska vapen i Ukraina – och inifrån belägrade Mariupol kommer rapporter om att det redan har skett.

ANNONS

”I dag utfärdade ockupanterna ett nytt uttalande som vittnar om deras förberedelser för ett nytt stadium av terror mot Ukraina och våra försvarare”, säger Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj tidigt på tisdagen enligt The Guardian.

”Ett av ockupanternas språkrör uppgav att de kunde använda kemiska vapen mot Mariupols försvarare. Vi tar detta på så stort allvar som möjligt.”

Zelenskyj hänvisar till uttalanden från Eduard Basurin, ryss-allierad separatistledare i Donetsk som under måndagen sade att ryska trupper skulle ta över det stora stålverket Azovstal genom att blockera alla utvägar ”och sedan kommer vi att använda kemiska trupper för att röka ut dem därifrån.”

Andrij Biletskyj, ledare av Azov-bataljonen som försvarar hamnstaden Mariupol, påstod på måndagen att tre personer i staden upplevt ”förgiftning av kemiska vapen, men utan katastrofala konsekvenser”, uppgifter som inte har bekräftats officiellt.

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss säger att ”all användning av sådana vapen skulle vara en hjärtlös eskalering i den här konflikten och vi kommer att ställa Putin och hans regim till svars”, enligt The Guardian.

ANNONS
ANNONS

Storbritannien, Australien och USA har nu startat akuta utredningar efter den misstänkta attacken.

Läs även: EU-politiker bad Zelenskyj bevisa att massakern i Butja hänt [Dagens PS]