Dagens PS

Tekniken som nätbedragarna älskar

AI
AI är fantastiskt. Det tycker dessvärre de kriminella i samhället också, som utnyttjar tekniken för att komma åt affärshemligheter. (Foto:Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 22 okt. 2023Publicerad: 22 okt. 2023

AI är fantastiskt. Det tycker dessvärre kriminella också som utnyttjar tekniken till att komma åt affärshemligheter. Här listar vi några av säkerhetsriskerna som den moderna tekniken medför.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I takt med att artificiell intelligens tar plats på arbetsmarknaden ökar också riskerna för nätbedrägerier och attacker bland företagen, som nu har ett digert arbete framför sig, om de ska kunna värja sig mot hackers och cyberattacker.

Det säger säkerhetsexperten Joshua Goldfarb till Dagens Industri.

Som säkerhetsexpert på F5 och före detta analyschef på USA:s myndighet för cyberförsvar, ser han stora faror med tekniken – när den hamnar i händerna på kriminella.

Nosar upp svagheter

Detta då AI numera gör det möjligt att komma åt exempelvis lösenord eller att beställa nätfiske på världens alla språk, men också mycket enkelt kan nosa upp svagheter i ett bolags infrastruktur.

Ett utsatt område är enligt Goldfarb API och applikationer, som är nödvändiga, men samtidigt exponerar externdata och bjuder in tjuven.

ANNONS

Senaste nytt

Applikationer och API:er

”För applikationer och API:er är de största hoten hackare som vill profitera, utpressa eller förnedra bolagen, och dessa kommer oftast från organiserad brottslighet och andra kriminella grupperingar”, säger han.

ANNONS

Ett annat hot utgör botar, som under en automatiserad attack kan slå ut en hel sajt. Något som drabbar bolag i alla branscher och kan bottna i såväl bedrägeri som rena sabotage.

Satsa på en säkerhetspolicy

Så hur ska man som företag skydda sig?

“Komplexitet är säkerhetens fiende. Bolag i dag har en mängd olika miljöer som alla har sina egna strukturer. Det blir svårt att överblicka, skapar risk för mänskliga misstag och ger hackare en helt ny spelplan. Här är det viktigt att förenkla och skapa ett enhetligt gränssnitt och en enhetlig säkerhetspolicy”, säger Goldfarb till Di.

Relaterad läsning:

Trött på möten och mejl? Snart gör AI jobbet åt dig

AI slukar lika mycket energi som ett litet land

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS