Dagens PS

SaaS-tjänster ökar – säkerhetstänk släpar efter

SaaS-tjänster ökar – säkerhetstänk hänger inte med
SaaS-tjänsterna fortsätter att sälja, men säkerhetstänket i organisationerna hänger inte med (Foto: Pexels)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 07 sep. 2022Publicerad: 07 sep. 2022

SaaS, software as a service, fortsätter att växa. Företagen lägger mer pengar på molnbaserad programvara, och trenden tycks hålla i sig. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SaaS, programvara som tjänst, fortsätter att växa. Enligt Venturebeat lägger hela 66 procent mer pengar på SaaS-appar i år jämfört med förra året. Det är ett kostnadseffektivt, skalbart och pålitligt sätt för företag att optimera verksamheten.

SaaS lågt på prio-listan

Det är dock inte helt problemfritt. En undersökning visar att säkerheten släpar efter betydlig i företagens prioriteringsordning.

500 seniora beslutsfattare i organisationer i EU, Storbritannien och USA deltar i undersökningen enligt Venturebeat. Av dem säger en majoritet att SaaS-säkerhet kommer först på fjärde plats eller ännu lägre bland deras säkerhetsprioriteringar.

Hänger inte med

De flesta av dem förstår riskerna, och 66 procent säger att ökningen av SaaS-appar ger ökade säkerhetsproblem och gör organisationerna mer komplexa. Trots att beslutsfattarna är medvetna om problemet är det svårt – för att inte säga omöjligt – för säkerhets- och it-folket att hänga med i utvecklingen.

Press från företagsledningen att fokusera på andra frågor är en orsak, enligt 23 procent av deltagarna. En annan är tid- och resursbrist, som 28 procent av deltagarna anger som orsak. Personalbrist (15 procent) är en annan orsak till att SaaS-säkerheten inte prioriteras.

Läs även: Data läcker ut från Servicenow-instanser 

ANNONS

Läs även: Hexagon köper bolag för 11,4 miljarder 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS