Göteborg Energi är landets största kommunalt ägda energibolag. År 2025 ska de vara helt fossilfria, samtidigt växer Göteborg så det knakar.

ANNONS

Många företag vill hit och många vill skala upp men det finns en oro för om elen ska räcka till eller inte. Man tror att efterfrågan på el kommer fördubblas inom tio år.

Jan Hallberg är ordförande i Göteborg Energi, han har gått från politiken till energifrågor. Han säger att det är ett ganska stort steg eftersom man inom politiken är generalist.

”Jag tycker det är spännande att kunna använda mina kunskaper om de mer övergripande frågorna och samhällsutvecklingen, och sen har vi ju väldigt gott om duktiga specialister i företaget och i styrelsen”, säger han i Rejlers Play.

Kan ha perspektiv ovanifrån

Han menar att hans roll blir att ha lite perspektiv ovanifrån och leda så klokt och gott han kan.

”Detta företag är oerhört beroende av samhällsförändringen inte minst nu när vi går in i den här digitala eran där vi nu ska omvandlas till ett fossilfritt samhälle”, säger Jan Hallberg i Rejlers Play.

Kommunalt ägt bolag

I och med att Göteborg Energi är kommunalt ägt ska allt överskott återinvesteras i bolaget och i staden.

”Vi har krav på oss att ge avkastning på kapital och en utdelning som vi lämnar till staden varje år, men sen ska det ju också vara en sund ekonomi i bolaget så det är en utmaning som vi har klarat de sista åren hittills, i alla fall”, säger Jan Hallberg.

Det brukar handla om cirka 300–400 miljoner kronor om året. Eftersom Göteborg Energi ska vara ett fossilfritt bolag 2025 har de snabbat på processen, stadens mål var tidigare 2030.

”Vi tror det är nödvändigt därför att våra kunder efterfrågar fossilfritt eller återvunnen energi och vi är ju ett bolag som har vänt upp och ned på oss, från att ha varit ett produktionsorienterat bolag så är vi i dag väldigt fokuserade på kunden och kundens krav och önskemål”, säger Jan Hallberg.

ANNONS
ANNONS

Lyssna på honom berätta mer i Rejlers Play:

Läs mer: Hon vill färga den smutsiga båtbranschen grön [Dagens PS]