Dagens PS

Svenska hem kapade i stor hackerattack

300 svenska övervakningskameror har drabbats i hackerattacken
300 svenska övervakningskameror har drabbats i hackerattacken
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 17 juli 2017Publicerad: 17 juli 2017

70.000 privata övervakningskameror, varav 300 svenska, har kapats i en omfattande hackerattack, rapporterar Aftonbladet på måndagen. Strömmarna från dessa är i skrivande stund utlagda på nätet och sänder live – i de flesta fall utan ägarens vetskap.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kamerorna kan finnas i både butiker och museer eller vara riktade mot människors bilar, båtar eller annan egendom. Men många finns också inne i svenska hem där hushållen alltså inte vet om att deras tillvaro direktsänds på nätet.

Bakom intrången står en man från Moldavien, skriver Aftonbladet med hänvisning till den danska tidningen Politikens avslöjande. Mannen påstår, enligt kommentarer till tidningen, att hans syfte har varit att få en inblick i länder som han aldrig har besökt och han ser inga moraliska fel med det han gör. Om känsligt eller ”oetiskt” innehåll syns på en ström stänger han ned den omedelbart, understryker han.

Men att en ensam person lyckats kapa tiotusentals privata övervakningskameror förvånar inte svenska säkerhetsexperter. Samtliga drabbade kameror har nämligen kvar de förinställda användarnamnen och lösenorden från leverantören vilket gjort jobbet enkelt för hackaren vars robotprogram kunnat pröva sig fram med vanliga ord som ”admin” eller ”password”, skriver AB.

”Ofta tycker folk att när man fått igång kameran så använder man de default-inställningar som den har och då är de väldigt lätt-tillgängliga. Vilka lösenord som kameror från olika märken har, det kan man googla sig till”, förklarar it-säkerhetsexperten Tomas Djurling.

MISSA INTE: Stor hackerattack mot Sverige: ”Är allvarligt  >

LÄS ÄVEN: Utpressare bakom massiv nätattack  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS