Tänk dig att dina digitala fotspår sprids på nätets mörkare sidor. Nya siffror visar att över 208 miljoner svenska “kakor”, de där små digitala filerna som gör ditt liv enklare på nätet, har hittats på dark web.
Över 200 miljoner svenska "kakor" på villovägar – är din med?


Mest läst i kategorin
Det låter kanske som en Sci-Fi-film, men det är verklighet – och en del av dessa kakor kan fortfarande vara aktiva.
Häng med så reder vi ut vad detta betyder för dig och hur du kan skydda dig.
När den digitala kakan smular sönder
Vi älskar dem, eller hur? De där små, praktiska “kakorna” som kommer ihåg att vi redan är inloggade, eller att vi föredrar svenska framför engelska på en webbplats. De är som små digitala hjälpredor som gör vårt surfande smidigare.

Men vad händer när dessa hjälpredor hamnar i orätta händer?
Jo, då kan de plötsligt bli rena rama nycklarna till dina digitala liv, utan att du ens behöver ge bort ditt lösenord. Det låter som en dålig saga, men det är precis vad en studie från NordVPN nyligen avslöjade.
Adrianus Warmenhoven, en expert på cybersäkerhet från NordVPN, uttrycker det så här:
“Kakor kan verka harmlösa, men i fel händer blir de digitala nycklar till våra digitala privata liv. Det som en gång designades för att vara en bekvämlighet blir för varje år som går en allt större sårbarhet, som nyttjas av cyberbrottslingar världen över.”
Mer än bara smulor – aktiva och inaktiva risker
Av de drygt 208 miljoner svenska kakorna som påträffades var de flesta, hela 91,3 procent, inaktiva.
Det betyder att cirka 18 miljoner kakor fortfarande var aktiva. En aktiv kaka är som en öppen dörr till ditt digitala hem. En hackare kan använda den för att logga in på dina konton utan att ens veta ditt lösenord.
Och även de inaktiva kakorna är inte helt ofarliga. De kan innehålla information som ditt fullständiga namn, din fysiska adress eller till och med ditt personnummer. Det är som att lämna en karta med skattkistan till tjuvarna, även om kistan är tom för stunden.

Dessa uppgifter kan användas för bedrägerier eller, i värsta fall, identitetsstöld.
Warmenhoven påpekar att många svenskar inte ens vet att en stulen kaka kan vara lika riskfylld som ett läckt lösenord. Det är dags att vakna upp och skydda våra digitala kakburkar.
Sverige och kakläckagen – ingen medaljplats
Det här med läckta kakor är tyvärr ingen svensk specialitet, utan ett globalt problem. Under 2024 läckte otroliga 94 miljarder kakor ut världen över, en enorm ökning med 74 procent jämfört med året innan.
Över 20 procent av dessa var fortfarande aktiva.
De platser där flest kakor läckte ut var giganterna Google, Youtube, Microsoft och Bing. Det visar att även de största kan ha sina brister.
Sverige då?
Jo, vi hamnade på plats 66 av 253 globalt när det gäller läckta kakor, vilket faktiskt gör oss till sämsta landet i Norden. Våra grannar Danmark, Norge och Finland klarade sig bättre och hamnade på platserna 86, 91 respektive 107.

Så håller du dig säker i den digitala världen – sex enkla knep
Det finns faktiskt en hel del du kan göra för att skydda dina digitala kakor och ditt online-liv.
Warmenhoven delar med sig av sex smarta tips:
- Städa regelbundet: Ha som vana att tömma din webbhistorik, ta bort kakor och annan webbplatsdata. Tänk på det som en digital vårstädning.
- Starka lösenord är din bästa vän: Använd unika och svårgissade lösenord för varje tjänst. Och om det går, aktivera alltid tvåstegsautentisering (MFA) – det är som en extra säkerhetsspärr på dörren.
- Tänk innan du delar: Fundera en extra gång innan du lämnar ut personlig information på en webbplats. Är det verkligen nödvändigt?
- Var en skeptiker online: Klicka aldrig på misstänkta länkar och ladda bara ner filer från källor du litar på, som officiella webbplatser.
- Kolla dina inställningar: Många tjänster låter dig välja hur de får använda din data. Ta dig tid att gå igenom dina sekretessinställningar då och då för att se om något ändrats.
- Håll programvaran uppdaterad: Se till att dina enheter och program alltid har de senaste uppdateringarna. Dessa uppdateringar innehåller ofta viktiga säkerhetsfixar som lagar upptäckta “hål” i systemet.
Genom att följa dessa enkla råd kan du surfa tryggare och se till att dina digitala kakor stannar där de hör hemma – i din egen, säkra, digitala burk.

Guvernörens hemliga Musk-mejl: “Intima och pinsamma”
En politisk strid om hemliga mejl mellan Texas guvernör Greg Abbott och Elon Musk. Innehållet påstås vara “intimt och pinsamt”. En politisk strid blossar
Missa inte:
Life science i kris: “Ett stort problem för mänskligheten”. News 55
Så gungar din pension av börsens oro: Pyramidens fyra byggstenar. E55
Saabs miljardproblem växer i skuggan av börshajpen. Realtid

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.