Dagens PS

Ny kolgruva utplånar historisk by

Ny tysk kolgruva utplånar historisk by
Miljöaktivister protesterar mot att byn Luetzerath utplånas för en kolgruva. Nu drabbas Mühlrose i östra Tyskland av samma öde. (Foto: Henning Kaiser/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 09 juli 2024

Kärnkraften togs bort för att skapa ett land med ny grön energi. Nu utraderas en historisk tysk by för att en kolgruva ska skapas där.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Symboliken kunde nästan inte vara tydligare. Tyskland har beslutat avstå från kärnkraften, för att i stället satsa grönt och förnybart.

Regeringen, där miljöpartiet De gröna ingår, vill satsa grönt men i spåren av Rysslands krig i Ukraina och den stängda gaskranen österifrån, skapas nu i stället nya kolgruvor.

För byn Mühlrose i östra Tyskland innebär kolsatsningen att 200 bybor får flytta när byn utplånas, skriver Bloomberg.

Efter att sedan 1200-talet ha stått emot krig, bränder, ockupanter, ett land som både delats upp i öst och väst och sedan återförenats, får man nu mangrant flytta.

Mühlrose kommer att raderas från kartan för att ge plats åt en kolgruva.

ANNONS

Får ny fart

ANNONS

Mühlrose ligger i regionen där Tjeckien, Polen och före detta Östtyskland möts, centrum för det tidigare kommunistiska Europas kolbrytning.

Nu får den ny fart när Tyskland, Europas största ekonomi, får vända sig till kolet efter att gas från Ryssland stoppats och kärnkraften stängts av.

Resultatet är att en gigantisk dagbrottsgruva närmar sig Mühlrose när kraftproduktionsföretaget Lausitz Energie Bergbau, Leag, expanderar. Den ska schakta lågvärdigt brunkol.

ANNONS

Senaste nytt

Vill dra nytta av kolet

Den tyska regeringen nådde en överenskommelse med koljätten RWE om att sluta använda bränslet till 2030, åtta år före schemat, vilket kommer att rädda fler byar från grävmaskinen.

Men Leag, en del av den tjeckiske miljardären Daniel Kretinskys imperium, vill ha tillgång till kolet under Mühlrose innan det tar sig ur branschen.

Tysklands minister för ekonomi och klimat, Robert Habeck från De gröna, sade i juni att brunkol säkrat landets rikedomar i det förflutna, men att tiden går mot sitt slut.

Ändå finns det lite han kan göra på grund av kontrakt undertecknade av den förra regeringen med gruvbolag.

Oekonomiskt, enligt forskare

ANNONS

Josephine Semb, forskare i Flensburg och medförfattare till en studie om brunkolsbrytning, hävdar att gruvdrift under Mühlrose är oekonomiskt. Leag säger, inte oväntat, något annat.

“Vi antar att vi kommer att fortsätta generera intäkter fram till 2038”, säger vd Thorsten Kramer till Bloomberg.

Få protester hittills

Det har hittills varit få protester i Tyskland mot utvecklingen. Koljätten RWE väckte dock vrede hos aktivister när man förra året beslutade rasera en sista by i Rhenlandet för kolbrytning.

Greta Thunberg var en av de miljöaktivisterna i den då uppmärksammade konflikten.

Läs mer:

Nya guldet – är kol ett alternativt skydd mot kris och inflation? Dagens PS

Energiförsörjning i krisläge – maxar kolkraften. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]