Dagens PS

Metas AI-dröm: Spås mångmiljardintäkter

Mark Zuckerberg tror att AI kommer vara en rejäl kassako för Meta. (Foto: Jeff Chiu/AP/TT)
Mark Zuckerberg tror att AI kommer vara en rejäl kassako för Meta. (Foto: Jeff Chiu/AP/TT)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 01 maj 2025Publicerad: 01 maj 2025

Metas AI-satsning ser ut att bli en riktig pengamaskin. Bolaget flaggar för intäkter i hisnande mångmiljardklassen inom bara några år

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Techjätten Meta, under ledning av Mark Zuckerberg, ser en framtid badad i AI-intäkter. Enligt nyligen offentliggjorda rättsdokument spår bolaget att deras generativa AI-produkter kan generera mellan hisnande 5 000 miljarder kronor och smått otroliga 14 000 miljarder kronor år 2035, skriver Financial Times.

Redan nästa år räknar Meta med intäkter på mellan 20 och 30 miljarder kronor från sina AI-satsningar. Vad som exakt definieras som en “generativ AI-produkt” i Metas beräkningar framgår inte tydligt, men det är känt att företaget har flera järn i elden när det gäller AI-relaterad affärsverksamhet.

Metas RayBans är en stor del av deras AI-satsning. (Foto: Meta)
Metas RayBans är en stor del av deras AI-satsning. (Foto: Meta)

Gigantiska investeringar i AI-framtiden

För att nå dessa svindlande höjder pumpar Meta in enorma summor i sin AI-utveckling. Under 2024 budgeterades över 9 miljarder kronor för “GenAI”, och i år kan den siffran stiga över 10 miljarder kronor. Dessa summor inkluderar dock inte den massiva infrastruktur som krävs för att träna och köra AI-modellerna. Meta har tidigare aviserat kapitalinvesteringar på mellan 640 och 850 miljarder kronor under 2025, primärt för nya, omfattande datacenter, skriver TechCrunch.

Teknikjättarna slår förväntningarna – grönt på Wall Street

Teknikjättarna Meta och Microsoft slår förväntningarna och drog iväg rejält på Wall Street under onsdagen. Det blev grönt på Wall Street för Microsoft och

Dessa investeringar kommer samtidigt som Meta är indragen i en rättstvist med bokförfattare som anklagar bolaget för otillåten träning av sin AI på deras verk. Rättsdokumenten avslöjar att Meta diskuterade att spendera uppemot 2 miljarder kronor under 2023 för att köpa träningsdata till sin AI-modell Llama, varav cirka hälften skulle ha gått till just böcker. Istället valde bolaget en annan väg och anklagas nu för att ha “piratkopierat e-böcker i stor skala”.

En talesperson för Meta har i ett uttalande tillbakavisat anklagelserna och betonat att “rättvis användning av upphovsrättsskyddat material är avgörande” för utvecklingen av AI.

ANNONS

Senaste nytt

Starka resultat trots ekonomisk oro

ANNONS

Parallellt med de ambitiösa AI-planerna och den juridiska striden levererade Meta oväntat starka finansiella resultat för det första kvartalet. Omsättningen steg med 16 procent jämfört med föregående år och landade på 445 miljarder kronor, vilket överträffade analytikernas förväntningar. Nettoresultatet ökade med hela 35 procent till 175 miljarder kronor. Dessa siffror fick Metas aktiekurs att stiga med över 5 procent i efterhandeln.

Apple och Meta åker på miljarder i EU-böter

Techjättarna Apple och Meta bötfälls av EU för brott mot unionens digitala konkurrenslagar. De två amerikanska företagen tvingas betala flera miljarder i

Trots global ekonomisk osäkerhet och en avmattning i annonsintäkterna från Kina, där Meta genererar cirka 10 procent av sina intäkter, ser bolagets ledning positivt på framtiden. Prognosen för det andra kvartalet ligger på mellan 450 och 485 miljarder kronor i intäkter, vilket i mitten av intervallet är högre än analytikernas förväntningar.

Offensiv satsning på AI-dominans

Zuckerberg har tydligt deklarerat att Meta ska bli ledande inom AI. Utöver de enorma investeringarna i infrastruktur och forskning har bolaget nyligen lanserat flera AI-relaterade produkter och tjänster. I april släpptes den senaste versionen av den öppna AI-modellen Llama 4, och i veckan lanserades även en fristående app för AI-assistenten Meta AI, som konkurrerar direkt med OpenAIs ChatGPT.

Meta har även tagit ett steg in på molntjänstmarknaden genom att lansera Llama API, en plattform för utvecklare som bygger på Metas Llama-modeller. Zuckerberg ser stora möjligheter att tjäna pengar på Meta AI genom produktrekommendationer, annonsering och en eventuell premiumtjänst med avancerade funktioner. Han nämnde även utvecklingen av AI-agenter för kundtjänst och försäljning via exempelvis WhatsApp, samt fortsättningen av “AI-enheter” som AI-glasögon.

Zuckerberg sålde mest – innan börsen föll

Miljardförsäljningar genomfördes strax före det som blev årets första stora börsfall. Mark Zuckerberg är ett av namnen som sticker ut. Flera tunga

Politiska och regulatoriska utmaningar

Samtidigt som Meta satsar stort på AI och visar starka finansiella resultat, navigerar bolaget i ett komplext politiskt och regulatoriskt landskap. Zuckerberg har under året försökt förbättra relationerna med president Trump och besökt Vita huset flera gånger. Dessutom kämpar Meta mot en stämning från den amerikanska Federal Trade Commission, som anklagar bolaget för illegal monopolbildning.

ANNONS

Även i Europa finns regulatoriska utmaningar. Metas finanschef Susan Li varnade för att EU-kommissionens granskning av bolagets “samtycke eller betala”-modell, där användare antingen måste godkänna behandling av sina personuppgifter eller betala en månadsavgift, kan få “signifikant inverkan på vår europeiska verksamhet och våra intäkter” om den bedöms strida mot EU:s digitalmarknadsakt.

Tusentals företag i knipa – ny spionteknik sprider oro

Ny attackmetod blottlagd. Känslig företagsinfo riskerar att läcka spårlöst förbi alla kända skydd. Läs vidare om det nya hotet. En ny, skrämmande teknik

Läs också:

Margit, 91: ”Vi som ska flytta borde få veta först” News 55

Risker för konsumenter 2025, enligt Finansinspektionen. E55

Tullchocken slår mot svensk ekonomi – tillväxten på noll. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS