Dagens PS

Knivigt läge för AI-Sverige: "Är dåliga på ledarskap" 

AI
AI-Kommissionen levererade en önskelista på 75 punkter (Foto: Jakob Åkersten/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 30 nov. 2024Publicerad: 30 nov. 2024

Med 75 förslag och ett skarpt budskap vill AI-kommissionen sätta Sverige på rätt spår inom AI. Men klarar politiken av att leverera i tid?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige riskerar att tappa sin plats som en av världens främsta innovationsnationer. Det var budskapet när AI-kommissionen, ledd av Carl-Henric Svanberg, presenterade sin slutrapport. 

Med en önskelista på 75 punkter vill de sparka igång en storsatsning. Ett temporärt stabsläge under statsministern och ett kunskapslyft för hela samhället är några av förslagen som lyfts fram.

“Sverige halkar efter och saknar en politisk strategi vad gäller artificiell intelligens. Läget är akut”, skriver Svanberg i en debattartikel i DN

Bara de senaste åren har Sverige tappat upp till tio placeringar i Tortoise Global AI-Index. 

Läs mer: Svenska AI-krisen: “Vi har halkat efter rejält”. Realtid

Breda förslag möter motstånd

Rapporten har hyllats för sin omfattning, men det finns också kritik. Flera experter menar att de 75 förslagen är för breda för att skapa verklig effekt.

“Vi måste veta vad vi ska fokusera på, göra konkreta saker, annars är det lätt att vi bara springer i alla möjliga riktningar samtidigt. Och sätter igång en massa saker utan att få något gjort”, säger Alexander Löfgren, doktor inom teknikvetenskap vid KTH, till SvD

Han efterlyser en tydligare prioritering med fokus på spetsområden som forskning, cybersäkerhet och innovation. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Politiken måste leverera

Men kanske är det inte förslagen i sig som är problemet. Carolina Brånby, jurist på Svenskt Näringsliv, pekar på politiken som en svag länk. 

“Det som oroar mig mest är hur politiken ska mäkta med detta. Vi är dåliga på politisk vision och ledarskap”, säger hon till SvD, och menar att Sverige saknar ett tydligt ledarskap för att effektivisera offentlig sektor med hjälp av AI.

“Där ligger vi rejält efter”, säger hon.

Brånby efterfrågar också reformer liknande PC-reformen på 90-talet – något som skulle kunna ge Sverige ett försprång gentemot konkurrenterna. 

Kan Sverige vända trenden?

Trots utmaningarna är AI-kommissionen optimistisk. Med rätt insatser tror de att Sverige kan vända trenden. En kombination av politisk handlingskraft, satsningar på spetsforskning och ett nationellt kunskapslyft kan ge oss ett försprång.

Men klockan tickar.

“Vi hoppas att färdplanen ska kickstarta en förändringsprocess”, skriver kommissionen i DN. 

ANNONS

“Härmed avslutar vi vårt uppdrag, så att politiken kan ta vid”. 

Läs också: “Alla svenskar borde få lära sig AI”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]