Dagens PS

IT-jättens oväntade comeback? Satsar allt i hajpad bransch

(Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 17 okt. 2016Publicerad: 17 okt. 2016

Kommer du ihåg IBM? Det är klart du gör men det kanske var länge sen du såg företaget som en av spelarna på konsumentmarknaden med en kommersiell produkt som kan slåss med de andra giganterna i Silicon Valley? Det ska det bli ändring på nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt New York Times sjösätter IBM nu den första produkten i en rad mjuk- och hårdvaror som bygger på företagets AI-teknik Watson (den smarta datorn som så sent som 2011 krossade allt motstånd i frågesportsprogrammet Jeopardy!)

IBM, som satsat miljarder dollar i Watson-projektet de senaste två åren, har en rad olika branscher i sikte. Den första, som rullar ut på måndagen enligt NY Times, är en mjukvara som bygger på AI-tekniken som ska erbjuda onkologer hjälp i gen-sekvensering för cancerpatienter, via molnet.

Den amerikanska datorjätten har en rad högtflygande planer för den nya tekniken, på en marknad som analytiker spår kommer att växa från dagens 70 miljarder kronor till 415 miljarder kronor år 2020. Men även om IBM:s Watson står ut i mängden i Silicon Valley stora guldrusch i A.I-branschen är vägen till miljarderna lång, menar experter.

”IBM har drivit många stora, djärva initiativ som kan ta många år och som är extremt dyra. Det verkar som att de befinner sig i en uppförsbacke”, säger Tom Austin, forskarassistent på analysfirman Gartner.

LÄS VIDARE: IBM Is Counting on Its Bet on Watson, and Paying Big Money for It  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS