Dagens PS

Hyllade Nvidia-vd:n: "Omfamna uthållighet och smärta"

Nvidias Jensen Huang har tänkt om och tänkt nytt flera gånger om.
Nvidias Jensen Huang har tänkt om och tänkt nytt flera gånger om. (Foto: AP Chiang Ying-ying)
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska
Uppdaterad: 04 juli 2025Publicerad: 04 juli 2025

Att hålla sig till det beprövade är inget för AI-eran. Nu belönas de som vågar tänka nytt och göra om. En som gjort det, flera gånger om, är Nvidias grundare och vd, Jensen Huang. Vid en konferens på Yale hyllas hans ledarskap av världens samlade tech-elit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Världens mäktigaste person inom AI. En tuff och kompromisslös ledare. En sann visionär.

Jensen Huang, grundare och vd för Nvidia har momentum nu. Företagets avancerade AI-chip är grundbulten i allt från de stora datormodellerna i Chat GPT till självkörande bilar. Världen tycks inte kunna få nog av avancerad datorkraft – och börsen speglar euforin.

Sedan lanseringen av ChatGPT i november 2022 har Nvidias aktievärde tiofaldigats. Omsättningen har rusat från 27 miljarder dollar räkenskapsåret 2023 till över 130 miljarder dollar räkenskapsåret 2025.

Hemligheten? Teknik i all ära, men utan tajming, nyfikenhet och modigt ledarskap hade Nvidia knappast blivit vad det är idag.

För sina förtjänster har Huang mottagit flera tunga, internationella priser och utmärkelser. Ett av de senaste är Yale Legendary Leadership Award, som han tog emot den 10 juni.

Inför 175 vd:ar från världens ledande techbolag, som hade samlats vid Yale Chief Executive Leadership Institutes toppmöte, avslöjade Huang att han slängt sina affärsplaner inte bara en, utan två gånger, för att möta en snabbt föränderlig verklighet.

 “Vi hade modet att bryta ner problem steg för steg och uppfann på nytt allt i vårt företag och allt i sättet som databehandling utförs på,” säger han i en artikel i Fortune.

Tuff ledare som tänker nytt

Jensen Huang, mannen i den ikoniska svarta skinnjackan, har ofta uppmärksammats (och även ifrågasatts) för sin tuffa och kompromisslösa ledarstil.

ANNONS

Stenhårda deadlines, mätning, uppföljning, perfektion och detaljstyrning tycks vara receptet bakom Nvidias över 30-åriga framgångssaga. Inte den mest empatiska ledarstilen men, med facit i hand, kan vi säga att den funkar.

“Om du vill göra extraordinära saker, ska det inte vara lätt”, säger han i en intervju med CNBC.  

Nvidias Jensen Huang insåg tidigt AI:s kraft att förändra varje bransch i grunden (Foto: Michel Euler/AP)

Men det är inte hela förklaringen bakom framgången.

Artikeln i Fortune lyfter fram en annan, minst lika avgörande egenskap: Huangs förmåga att tänka nytt, börja om och testa det oprövade.

Sedan starten 1993 har Nvidia gått från att vara en nischaktör inom hårdvara till dagens hyllade AI-jätte, världens näst största företag tätt i toppen efter Microsoft. Inte illa av ett företag som grundades med affärsidén att utveckla grafikkort för spel.

Ett klassiskt managementråd, som levt kvar sedan 1980-talet, har varit att ”hålla sig till sitt hantverk” och ägna sig åt de verksamheter man kan bäst. Nvidias och Huangs strategi är rakt motsatt och visar att tipset inte hör hemma i AI-eran, konstaterar Fortune.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Tre stora teknikskiften för NVIDIA

Huangs första framgång kom av att han utmanade branschens idéer om hur man utvecklar datorer. Istället för att ta fram en ny dator med bättre grafik, lät han utveckla separata grafikkort som förstärkte befintliga datorer. Vägvalet visade sig vara genialiskt.

Nvidias 3D-grafikkort revolutionerade spelvärlden och även om man inte visste det då blev de ett första steg mot dagens AI-fabriker, skriver Fortune. Men vägen dit var inte spikrak. 1996 höll företaget på att gå i konkurs när konkurrensen ökade och Huang fick säga upp halva personalstyrkan.

Erfarenheten lärde Huang att ”bli bättre på att läsa av marknader och förstå konsumenternas behov,” berättade han för Fortune år 2001 – vilket innebar att skrota företagets tidigare teknik och satsa på en ny typ av chip, den mer avancerade GPU:n, som uppfanns 1999 och blev en enorm framgång.

Nästa genombrott kom runt 2010, när Nvidia insåg att deras CUDA-teknik (Compute Unified Device Architecture) som hade utvecklats för parallellberäkningar i grafikprocessorer, kunde användas för att träna neurala nätverk inom djupinlärning (deep learning) och bygga AI-modeller.

Det blev den verkliga startpunkten för Nvidias resa mot att bli världens ledande AI-bolag.

Åtta år senare, 2018, skedde ännu ett paradigmskifte. Jensen Huang började tala om AI inte bara som en teknik utan som en ny industri med potential att förändra världen – och agerade på den insikten.

ANNONS

Och nu, 2025, är det dags för nästa steg när datacenter stöps om till AI-fabriker och Nvidia öppnar upp för samarbete med konkurrenter och integration av tredjepartskomponenter.

“AI kommer troligen att förändra varje annan bransch precis som elektriciteten. Och det är på många sätt därför jag är här,” säger han vid Yale-mötet.

Läs mer: Jensen Huang: AI-fabriker blir ekonomins nya motor. Dagens PS

Disciplin, ödmjukhet och smärta

Huang själv pratar ofta om disciplin, ödmjukhet och “att omfamna smärta” som ett sätt att växa.

”Storhet föds inte ur inte intelligens. Storhet kommer ur karaktär. Och karaktär formas inte av smarta människor, utan av människor som har lidit,” löd hans svar han på frågan om hur man når framgång vid ett föredrag för Stanford-studenter enligt CNBC.

Huang, som föddes i Taiwan men kom till USA som 9-åring, lyfter också gärna sin bakgrund som invandrare, minoritet och outsider som en tillgång snarare än ett hinder. Och han betonar att hans främsta talang är uthållighet snarare än intelligens.

Driver den viktigaste förändringen i världen

På Yale-mötet kommenterade arrangören, Jeffrey Sonnenfeld, professor i ledarskapsstudier vid Yale, Huangs framgång och motiveringen bakom priset:

”Jensen Huang är en av vår tids mest inflytelserika företagsledare – en visionär vars arbete har hjälpt till att katalysera den globala omställningen mot artificiell intelligens. Få individer har kommit att representera potentialen och påverkan av denna teknologi lika tydligt som Jensen.”

ANNONS

Priset delades ut av Salesforce-vd:n Marc Benioff, IBM:s Arvind Krishna och Dell-grundaren Michael Dell, Huangs, enligt egen utsago, största förebild. Idolen var snabb med att återgälda hyllningen.

”Jensen och Nvidia driver, utan överdrift, den viktigaste förändringen i världen just nu,” sade Michael Dell.

Huang tackade sina medgrundare, sina anställda – och hyllade Benioff, Krishna och Dell som ”hjältar” och pionjärer som varit avgörande för att forma dagens datorindustri.

Jen-Hsun “Jensen” Huang
Född: 17 februari 1963, Tainan, Taiwan
Nationalitet: Amerikansk (invandrade från Taiwan)
Grundade: NVIDIA 1993 tillsammans med Chris Malachowsky och Curtis Priem från Sun Microsystems
Titel: Medgrundare, VD och styrelseordförande, Nvidia
Utbildning: M.Sc. i elektroteknik från Stanford University
Familj: Gift med Lori Huang, två barn
Bor: San Francisco

Läs mer: Storbolag vill stoppa EU från att reglera AI. Dagens PS
Läs mer: Jensen Huang, litar på Trumps vision. Dagens PS

Hedersdoktor i Linköping och svensk AI-fabrik

Den 24 maj utsågs Jensen Huang till hedersdoktor vid Linköpings universitet, vid en ceremoni i Norrköping där Huang och Marcus Wallenberg även presenterade en satsning på en svensk ”AI-fabrik”.

I en intervju med SVT slår Huang fast att nationella AI-center är ett måste för konkurrenskraften.

Nästa steg? Enligt Huang blir det att mätta behovet av datorkraft när vi går från chatbotar till autonoma ”AI-agenter”, inklusive humanoider, som kan röra sig och ”tänka” på ett människolikt sätt.

“Om två år kommer de fungera riktigt bra, om fem år är de i masstillverkning”, säger han till SVT.



Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS